Tomáš Klvaňa: Sobotka se vzbudil půl roku před volbami a začala mu vadit koalice s Babišem

6. květen 2017

„Myslím si, že Sobotkův původní krok podat demisi byl neobratný. Poškodil by Sociální demokracii, poškodil by samotného Bohuslava Sobotku a prospěl jeho konkurentu, proti kterému byl původně možná namířen - Andreji Babišovi a ANO by jen pomohl,“ říká novinář, spisovatel, pedagog a bývalý mluvčí Václava Klause Tomáš Klvaňa.

Nejasnosti v životě Andreje Babiše byly podle Klvani známy měsíce, mnohdy i roky a Bohuslav Sobotka s nimi podle jeho slov musel být obeznámen. „Jako by se premiér Sobotka probudil půl roku před volbami a začalo mu vadit, že je s Andrejem Babišem, který má na svém kontě celou řadu škraloupů, ve vládě. Myslím, že to nemůže prospět nikomu jinému než právě Andreji Babišovi,“ vysvětluje svůj názor.


Novinář a bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause Tomáš Klvaňa se narodil v roce 1966 v Praze. V minulosti pracoval také jako koordinátor vládní komunikace programu protiraketové obrany. Na tento post ho navrhl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Nyní působí ve společnosti British American Tobacco. Dlouhá léta pracoval jako novinář, absolvoval odbornou stáž na Harvardově univerzitě a má doktorát v oboru Teorie a kritika komunikace z Minnesotské univerzity. Přednáší na New York University v Praze.


Myslím, že původní krok Bohuslava Sobotky podat demisi byla nejlepší ze špatných variant. Špatná varianta ale nastala už ve chvíli, kdy ČSSD vstoupila do koalice s ANO.Tomáš Klvaňa

„Pokud jdete s někým do vlády, nesete odpovědnost nejen za sebe, ale také politickou odpovědnost. Sobotka nesl a nese pořád politickou zodpovědnost za své koaliční partnery,“ pokračuje Klvaňa v otázce současné vládní krize. „Andrej Babiš má ve věcné situaci větší máslo na hlavě než premiér. Ale Sobotka svou poměrně neobratnou politikou stáhl veškerou pozornost k sobě a k neutěšené situaci v Sociální demokracii jen několik měsíců před volbami, a to se přece nedělá, …to je vlastní gól.“

„Že Andrej Babiš zneužívá svých médií, jsme my, co se v médiích pohybujeme, věděli dávno. Možná může dnes tvrdit, že média nevlastní. To je pochopitelně směšná věc. Má tam největší vliv a může tahat za drátky ze zákulisí. A to je jeden z důkazů, že ANO a Andrej Babiš používá svá média v politickém boji. To jednoduše nejsou novinářská média."

Řešením situace by podle Klvani byl vládní návrh jasného a neprůstřelného zákona, který by podobnému mediálně-politickému střetu zájmu zabránil. „Neznamená to, že by žádný politik nesměl vlastnit média. Ale neměl by je vlastnit v té míře, v jaké je vlastní Andrej Babiš. A takový zákon prozatím vláda nepřijala,“ poznamenává host Barbory Tachecí.

V jaké souvislosti hovoří Tomáš Klvaňa o své literární tvorbě a nejasnosti identity? Co je politická platforma SPIN? Jak vzpomíná na kariéru tiskového mluvčího bývalého prezidenta Václava Klause? Čemu kromě házení vajec čelil ve funkci koordinátora programu protiraketové obrany ve věci amerického radaru v Brdech?

Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Klvaňou>>
autoři: bta , kte
Spustit audio