Tomáš Klvaňa: Reakce americké politiky na válku není jednotná

26. únor 2022

Ve Spojených státech je ruský útok na Ukrajinu politickým tématem číslo jedna. Věnují se mu rozsáhle všechna seriózní média a počínání vlády prezidenta Joea Bidena se zkoumá ze všech úhlů. Pozorovatelé oceňují, že se Bidenovi podařilo sjednotit spojence v Severoatlantickém společenství i Evropské unii k jednotnému postupu.

Přesto je Biden pod tlakem a nejčastěji pokládaná otázka zní, proč Amerika ještě neodstřihla ruské finanční instituce od mezibankovního komunikačního systému známého jako SWIFT. Nejčastější odpovědí na tuto otázku je, že jde o krajní řešení, které by sice na ruskou ekonomiku mělo devastující dopad, ale znatelně by poškodilo i další světové ekonomiky už tak oslabené pandemickou recesí.

Čtěte také

Bidenovi lidé namítají, že v sankčním arzenálu je třeba mít některá opatření schována pro situaci do následujících dnů v závislosti na reakci Ruska na první vlnu sankcí. Některá opatření, říká Bílý dům, je dobré mít v záloze a nevystřílet hned všechnu munici.

Tato argumentace však ve chvílích, kdy ruská armáda obkličuje Kyjev, zní značně nepřesvědčivě. Pro vyřazení Ruska ze SWIFTu je například britský premiér Boris Johnson, jehož zemi rozhodně nejsou zájmy bank cizí. Američané sami společně s Němci a Italy jsou zatím proti.

Razantní zlepšení

Oproti tomu, co Biden předvedl při stažení vojáků z Afghánistánu, je však jeho nynější politika navýsost kompetentní a uklidňující. Biden nikdy nebyl dobrý komunikátor a ve svých letech se to už asi nenaučí, ale jeho padesátiletá zkušenost s transatlantickými vztahy se v jeho rozhodném protiruském postoji projevila. Na opačném pólu je jeho předchůdce Donald Trump, který se v jednom podcastu opět pochvalně vyjádřil o prezidentu Putinovi jako o geniálním. Bylo by to šokující, kdyby to nebylo smutně předvídatelné.

Čtěte také

Horší je, že nemalá část takzvaně zábavně-politického komplexu Republikánské strany přešla k jakési soft-obhajobě Putina a používá k tomu argumenty ruské propagandy. Na čele tohoto sboru klaunů je komentátor televize Fox News Tucker Carlson, který udává tón takzvané anti-anti-putinovské ofenzívě – těmto lidem daleko víc než Putin leží v žaludku Biden, demokraté a levice obecně. Jejich takzvané argumenty nelze brát věcně vážně, ale jsou užitečným dokladem pro studium psychického rozpoložení kdysi slavné strany, která je dnes morálně v troskách. Jedním z nejotrlejších Carlsonových výroků byl tento: Putin mu prý nikdy nic neudělal, nijak ho neurazil, tak proč by se jím měl ve svých komentářích nějak významně zabývat…

Naštěstí ne všichni republikáni šli touto cestou. Senátoři jako Mitch McConnell a Lindsey Graham sice Bidenův postup kritizují, ale z dlouhodobě koherentních pravicových pozic. Pro ně je Biden příliš slabý, nevěrohodný a jeho postup k Putinovi by měl být tvrdší. Budiž.

Tomáš Klvaňa, amerikanista

Prezidentovi se tedy, jak vidno, zatím podařilo sjednotit západní svět, ale sjednotit domácí politickou scénu je nad jeho síly. To ovšem není jeho vina.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio

Související