Tomáš Klvaňa: Je Putin opravdu geniální stratég? Jen stěží

9. březen 2018

Po otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v historickém anglickém městečku Salisbury celkem logiky padlo podezření na ruský Kreml.

Zároveň se množí důkazy o ruském zasahování do několika voleb v zemích Evropské unie, ať už prostřednictvím šíření dezinformační propagandy, nebo finanční podporou protievropských populistů a nesystémových stran.

Ve Spojených státech vyšetřuje možné spolčení Trumpovy kampaně s Rusy zvláštní prokurátor Robert Mueller a poslední číslo časopisu New Yorker přineslo rozsáhlý investigativní materiál o činnosti britského vyšetřovatele Christophera Steela, autora slavné „Trumpovy ruské složky“, podle níž jsou kontakty amerického prezidenta s Rusy jednak dobře doložené, a pak hlavně navýsost podezřelé.

New Yorker například informuje, že Kreml údajně zablokoval jmenování Mitta Romneyho na post amerického ministra zahraničí, neboť se prý prezidentu Putinovi zdál příliš protiruský. Bílý dům tuto informaci listu nepopřel zcela jednoznačně.

Zdálo by se tedy, že se tyto podvratné protizápadní aktivity ruskému prezidentovi vyplácejí. Trump mu jde údajně na ruku, dokonce odmítá uplatňovat sankce, které nařídil Kongres. Je dost expertů, kteří vidí v macchiavellistickém Putinovi geniálního stratéga.

Mitt Romney

Jak by vypadal neúspěch?

Tady by stálo za to přibrzdit. Ruská federace je dnes ve větší izolaci než kdykoliv předtím po skončení studené války. Silová rétorika, včetně pro domácí spotřebu určené animace jaderného útoku na Floridu, Putinovi žádné přátele ve světě nezíská.

Ruská ekonomika je ve velmi špatném stavu. Příčinou jsou západní sankce, jejichž zrušení je v nedohlednu i korupcí prolezlý systém, který seriózní investory odrazuje.

Státem organizovaný doping, který se odehrál zcela jistě v Putinově režii, přinesl Moskvě namísto nehynoucí sportovní slávy fiasko na právě skončených zimních olympijských hrách v Korejské republice, neboť jak známo z nich bylo Rusko vyloučeno a trosky ruské výpravy musely bojovat pod olympijskou, nikoliv ruskou vlajkou.

Ve Velké Británii se mezitím začalo spekulovat o jisté formě bojkotu nadcházejícího fotbalového šampionátu, jehož pořadatelství se Rusko domohlo dnes už dobře zdokumentovanou korupcí.

Tomáš Klvaňa

A prezident Trump má právě kvůli podezření na spolčení s Kremlem už jen velmi malý manévrovací prostor a je pod dohledem Kongresu, který mu výrazné uvolnění americko-ruských vztahů nedovolí.

Jestli tohle vypadá ze strany Putina jako úspěšná zahraniční politika a zdatné vedení země v globalizujícím se světě, pak se člověk bojí pomyslet na to, jak by asi vypadal neúspěch.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.