Tomáš Halík získal Templetonovu cenu, 'nobelovku' za náboženství

13. březen 2014

Letošním držitelem Templetonovy ceny je český profesor Tomáš Halík. Významné ocenění, jemuž se neoficiálně říká Nobelova cena za náboženství, uděluje Templetonova nadace v Londýně. Ta ocenila Halíkovy zásluhy o svobodu, demokracii i jeho snahu o dialog mezi náboženstvími. Halík dnes na ceremoniálu v britské metropoli řekl, že cenu bere nejen jako ocenění své. Zároveň ji vnímá jako závazek.

„Já bych byl rád, aby to bylo vyznamenání také pro naši zemi a především pro ty lidi, kteří se nějakým způsobem podepsali v mém životě. A mnozí z nich vlastně zemřeli v době komunismu, v těch svých nejlepších letech seděli ve vězení, nemohli publikovat,“ řekl Halík Českému rozhlasu.

Pětašedesátiletý Tomáš Halík je katolickým knězem, filozofem, teologem a sociologem náboženství. Je také jedním z veřejně nejaktivnějších představitelů české katolické církve.

Vystudoval filozofii a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde byl žákem filozofa Jana Patočky. Komunistický režim mu jako přední osobnosti české podzemní církve zakázal vystupovat na veřejnosti.

„Po téměř dvě desetiletí významně působil v rozsáhlé síti akademiků, teologů, filosofů a studentů odhodlaných k budování intelektuálních a duchovních základů pro demokratický stát, který on a další předjímali, avšak většině se tehdy zdál být pouze vzdáleným snem,“ píše se v oficiální tiskové zprávě k udělení ceny.

Nadace oceňuje i jeho činnost po převratu v roce 1989. Rok po sametové revoluci se Halík stal prezidentem České katolické akademie. Radil také kardinálu Františku Tomáškovi nebo prezidentovi Václavu Havlovi, s nímž sdílel společné hodnoty.

Čtěte také

„Pravda a láska v tomto světě nikdy nebudou tím konečným vítězem. Ale zápas proti lžím a nenávisti nikdy nesmíme vzdát,“ komentoval Halík heslo, které Havel často zmiňoval.

Cena zohledňuje i to, že se Halík zasazoval „o náboženskou toleranci a porozumění a o sdílení myšlenek mezi velmi vzdálenými zastánci kulturních tradic“ a také jeho snahu o dialog s nevěřícími.

„Největším rozlišením lidí věřících a nevěřících je mezi lidmi, kteří chápou svůj život jako monolog a kteří jej chápou jako dialog. Do vašeho života musí také patřit naslouchání. Nechte události, které přicházejí, v sobě vyznít, přetavit je ve zkušenost,“ vysvětloval Halík.

Templetonovu cenu získal jako vůbec první Čech. Zařadil se tak mezi osobnosti jako Alexandr Solženicyn nebo dalajláma. Úplně první cenu dostala před 41 lety Matka Tereza.

„Já myslím, že můžeme být dnes všichni na Tomáše Halíka pyšní. Zároveň to není mistrovství světa v hokeji, je to cena udělovaná jednomu člověkovi za to, co vykonal on sám a čím přispěl on sám. My se můžeme těšit z jeho úspěchů,“ uvedl dnes na slavnostním ceremoniálu v Londýně český velvyslanec v Británii a Halíkův dlouholetý přítel Michael Žantovský.

Halík často komentuje veřejné dění. To se týká i dění na Ukrajině, k němž by se podle něj měly duchovní autority vyslovit. Sám si prý uvědomuje, že cena ještě zesílí jeho hlas.

„Já už teďka skoro při každém interview také hovořím o Ukrajině a o té potřebě, aby svobodný svět neignoroval tohle znásilnění Ukrajiny. A myslím si, že je to také výzva pro to, aby Evropa byla skutečně jednotná a silná. A nikoli náhodou to zdůrazňuji i tady v Británii,“ podotkl dnes Halík.

Duchovní a filosof Tomáš Halík dostal Templetonovu cenu
autoři: Jiří Hošek , mka , tpa , kap , kov , nov
Spustit audio