TMBK: „Naposledy jsem uvěřil, že umřel Gott.“ Známý satirik bude pomáhat ČT vyvracet fake news

6. srpen 2019

Česká televize uvede na podzim zábavnou show To se ví, která chce s pomocí humoru odhalovat falešné zprávy. Známé „televizní“ tváře Halinu Pawlowskou, Aleše Hámu a Tomáše Měcháčka doplní internetový satirik Tomáš Břínek alias TMBK nebo studenti politologie Masarykovy univerzity v Brně. V čem vidí Břínek svůj největší přínos, si poslechněte v rozhovoru pořadu Kompot.

Fake news, hoaxy, urban legendy, „řetězovky“ – falešné zprávy a dezinformace nejsou žádnou novinkou. Internet a sociální sítě fungují jako jejich akcelerátor, lidé nestíhají všechny informace a data ověřovat a často je šíří dál. „Může to mít velké následky,“ upozorňuje dramaturgyně ČT Petra Fujdlová v rozhovoru pořadu Kompot Radia Wave.

„Vycházíme ze zahraničního formátu The Fake News Show, který se vysílal v roce 2017 na (britském kanálu) Channel 4 a má zajímavou historii. Měl to být jen speciál v rámci týdne věnujícího se fake news, v době, kdy termín zpopularizoval Donald Trump. Ten pořad měl tak velkou sledovanost, že nakonec vznikla celá série,“ vysvětluje Fujdlová.

Soutěžní show To se ví chce cílit hlavně na věkovou skupinu 50+, její tvůrčí tým se ovšem skládá z odborníků a scenáristů mladší generace. Vedle Zuzany Fuksové, kterou znáte z pořadu Radia Wave Buchty, sociologa a autora Stanislava Billera nebo zmíněného TMBK to budou také studenti politologie na Masarykově univerzitě v Brně. „Spolupracujeme s týmem politologa a známého odborníka na fake news Miloše Gregora. Se studenty vytvořil například únikovou hru Fakescape nebo Nejlepší knihu o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!.“ Proč si Česká televize do týmu vybrala také kontroverzního internetového satirika TMBK a jak jejich spolupráce bude vypadat? Poslechněte si celý rozhovor!

Ověřování informací je základ, a proto Hanka se Šimonem zavolali také Tomáši Břínkovi na dovolenou do Itálie, který jim své angažmá ve veřejnoprávním médiu potvrdil. V čem vidí svůj hlavní přínos novému pořadu? Jak se tváří na to, že bude pracovat se svou tchyní Halinou Pawlowskou? Kdo koho do pořadu přivedl? Jak fact-checkuje informace, které používá pro svoje koláže, a co kromě pořadu To se ví ještě chystá? Poslechněte si celý díl pořadu Kompot!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.