Tisíce francouzských Židů hledají bezpečí v Británii

Do Londýna a dalších britských měst se v posledních dvou letech přestěhovaly tisíce Židů. Podle londýnských Timesů to vyplývá z oficiálních statistik židovské komunity.

„Ačkoli průzkum v tomto týdnu ukázal, že určitý typ antisemitských názorů zastává čtvrtina britské společnosti, přesto se francouzským Židům jeví země za Lamanšským průlivem daleko bezpečnější. A události posledních dnů zřejmě vyženou přes Kanál další tisíce,“ míní deník Times.

Přesná čísla není snadné získat, ale v Británii dnes žije odhadem dvacet tisíc Židů z Francie, přičemž až pět tisíc mohlo přicestovat v posledních dvou letech.

„Tento trend evidentně sílí,“ řekl listu Simon Tobelem, francouzsko-židovský podnikatel, který většinu času tráví v Londýně, ale věnuje se i španělským a portugalským náboženským obcím. „Nové tváře vidím každý týden, a to je určitě jenom špička ledovce,“ vysvětluje.

Čtěte také

Vrchní britský rabín Ephraim Mirvis minulý týden navštívil francouzské obce a na vlastní oči viděl, v jakém šoku se nacházejí. „Někteří uvažovali o odchodu, jiní trvali na tom, že musejí zůstat a pracovat pro silnou budoucnost tamní židovské menšiny,“ řekl.

Mirvis patří ke skupině ortodoxních rabínů, kteří nyní vyzvali církve, synagogy i mešity, aby souhlasily s částečným omezením svých svobod a rozjely kampaň proti náboženskému násilí.

ortodoxní Židé

Konference evropských rabínů vydala radikální manifest, v němž vyzývá všechny oslovené náboženské tradice, aby veřejně přiznávaly každý dar nad pět tisíc eur.

Je to jednoduchý plán, kterým by společenství dala jasný signál, že k nim neputují žádné peníze od podezřelých a extremistických donátorů.

Vrchní moskevský rabín Pinchas Goldschmidt prohlásil, že nastal čas jít příkladem. „Doufám, že ostatní strhneme k následování,“ řekl. Francouzský Žid Marc Meyer z Hendonovy synagogy v Londýně Timesům řekl, že britské prostředí je vůči Židům daleko méně agresivní.

„V severozápadním Londýně se žije klidně. Nikdo si nás tam nevšímá,“ řekl. Drtivá většina britských Židů se cítí bezpečně i po událostech v Paříži. Odchod ze Spojeného království zvažuje pouze 11 procent dotázaných.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio