Tipy na víkend v Olomouckém kraji

4. březen 2020

Začátek návštěvnické sezony  na hradě Šternberk. Výstavní projekt  4+1 / 3+kk v Olomouci. Výstava Václav Havel – Politika a svědomí v olomouckém Konviktu.

První březnovou sobotu se znovu otevřou brány hradu Šternberk a začne nová návštěvnická sezona. Na první program roku se mohou návštěvníci těšit v sobotu, kdy budou mimo prohlídek hradu připravené masopustní ochutnávky. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou okruhů. Buď navštíví 1. základní okruh – Liechtensteinské sbírky, nebo zvolit výběrový technický okruh – Od kuchyně po půdu, který bude speciálně v nabídce pro tento den. 

Olomoucké galerie i prostory, které obvykle neslouží k výstavám, propojil výstavní projekt s názvem 4+1 / 3+kk. Představuje především sochařská díla Roberta Bučka z Univerzity Palackého. Lidé je můžou vidět v galerii Caesar, Uměleckém centru, Galerii XY a taky v kostele Panny Marie Sněžné, kde je vystavená Bučkova abstraktní dřevěná socha. Podle autora souvisí se současným postním obdobím.

Čtěte také

V olomouckém Konviktu, kde sídlí Umělecké centrum Univerzity Palackého, najdete novou výstavu připomínající myšlenky někdejšího dramatika, disidenta a československého a českého prezidenta Václava Havla. Nese název Václav Havel – Politika a svědomí. 

Odpudiví nebo kouzelní? Jak se vám líbí plazi, bezobratlí a obojživelníci? Podívat se na ně můžete právě tento víkend v Pevnosti poznání v Olomouci. Představí zvířata ze zemí blízkých, vzdálených či exotických. Můžete se těšit na největšího hada České republiky užovku stromovou. Chybět nebude ani starobylá želva kajmanka dravá, rohatka Cranwellova či ještěrka perlová. V boxech se objeví veleštír hojný nebo štír Amoreuxův.

autoři: Naděžda Hávová , vla
Spustit audio

Více z pořadu