Tip na víkend: PIWI Award i vinařský festival, Jsem zašitá, Jarní bazárek i Hitmakeři klasické hudby

10. duben 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

Ve čtvrtek 11. dubna v 16 hodin bude v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře zahájena výstava „Jsem zašitá“ slovenské autorky Emőke Vargové. Kurátorem výstavy, která potrvá do 15. června, je historik umění a výtvarný kritik Radek Wohlmuth. Pro veřejnost i pro školní kolektivy budou připraveny doprovodné programy. Druhou výstavou jubilejní páté sezóny Dětská galerie Lapidárium nejen pokračuje v cyklu projektů pedagogů vysokých uměleckých škol věnovaných dětem, ale zároveň představuje výraznou slovenskou multimediální umělkyni Emőke Vargovou, která na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislavě vede v rámci Kabinetu kresby sekci kresby pro malířství.

Srdečně vás zveme na Mezinárodní výstavu ušlechtilých koček v Hradci Králové, která se bude konat 13.4. - 14.4.2024 v Kongresovém sále hotelu Černigov. Těšit se můžete na kočky a koťata nejrůznějších plemen.

V sobotu 13.4.2024 vás zveme na zahájení výstavy fotografií k výročí 75. let trolejbusové dopravy v Hradci Králové na Terminálu hromadné dopravy v hale MHD od 10:00 hodin. Výstava bude ke shlédnutí až do 19. května.

Čtěte také

Hranicí 2x tam a zpět v sobotu 13. dubna. Národopisná a přírodovědná procházka Českým koutkem s Mgr. Janem Ježkem. V 9:07 vyrazíme autobusem z Náchoda do Kudowy Zdrój, putovat budeme přes zapomenuté údolíčko u Čermné směrem na Žďárky a Bartoňovu horu, pokračovat budeme přes Pstroužnou k bývalému dolu Vilemína, kde nás čeká malé překvapení. Zpět do Náchoda se vydáme v podvečer buď autobusem ze Žďárek nebo si cestu prodloužíme pěšky přes letiště na vlak z Velkého Poříčí. Skupina je kapacitně omezena do 15 osob, aby byl možný individuální přístup. Přidejte se k nám a objevujte svéráz krajiny Kladského pomezí!

Jak se seniory a zdravotně postiženými osobami komunikovat v obtížných situacích? Jak komunikovat např. s člověkem s demencí? Přednáška pro pečující. Situacemi vás provede a konzultace poskytne Bc. Veronika Šmejdová v Centru celoživotního vzdělávání v Knihovně města Hradce Králové v sobotu 13.4. od 9:30 do 11:45.

Jarní bazárek v Harrachově od soboty 13. do 21.4.2024. Přijďte si nakoupit nebo prodat. I věc z druhé ruky může dobře sloužit! Bazárek nejen oblečení, ale třeba hraček, sportovních potřeb a věcí do domácnosti. Můžete nakupovat i prodávat po celý týden. Nevyzvednuté, nechtěné oblečení bude předáno na charitu.

Čtěte také

V rámci Abonentní řady ORANŽOVÁ - HUDEBNÍ LAHŮDKY PRO CELOU RODINU - se koná v sobotu 13. dubna od 16:00 v sále Filharmonie Hradec Králové koncert hradecké filharmonie ve spolupráci s Klicperovým divadlem s názvem HITMAKEŘI KLASICKÉ HUDBY.

PIWI Award Doudleby nad Orlicí 2024 v sobotu 13.4.2024 od 10:00 do 22:00. Vinařství Zámek Doudleby ve spolupráci se Svazem vinařů ČR, Cechem českých vinařů a sdružením PIWI Internationl pořádá 1. ročník výstavy interspecifických odrůd PIWI Award Doudleby nad Orlicí 2024. Degustace se uskuteční v zámecké konírně, na místě možnost zakoupení degustačního sousta. Oběd a občerstvení k dispozici v zámecké restauraci.

3. ročník vinařského festivalu APRIL WINE AND FOOD se koná v sobotu 13. dubna od 14:00 do 22:00 v PETROF Gallery v Hradci Králové. APRIL WINE AND FOOD je vinařská akce, která zve milovníky vína a moderní lahůdkové gastronomie na jarní ochutnávku toho nejlepšího, co se urodilo na českých, moravských a zahraničních vinicích. Degustace v industriálních prostorách PETROF Gallery budou doplněny příjemnými koncerty během celé akce.

Čtěte také

Výstava Roberta Vlasáka s názvem Tvar prostoru v Galerii výtvarného umění v Náchodě od 12.4. do 8.6.2024. Robert Vlasák je sochařem a multimediálním umělcem. Autor pomocí technických, experimentálních prostorových instalací, soch, objektů reaguje na konkrétní sociální prostředí, na konkrétní fyzický prostor (site-specific). Realizace v galerii GVUN Malá je aktuálním vyjádřením autora ke komplexním parametrům výstavního prostoru, místa, společnosti, kde se galerie nalézá.

Srdečně vás zveme na výstavu Eso v rukávu aneb 6 století vývoje karetní hry v Městském muzeu v Nové Pace v Suchardově domě. Výstava potrvá až do 26.5.2024.

Výstava: DANCE ALL NIGHT v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem až do 26.5.2024 představuje ucelenou kolekci tanečních kostýmů od Lucie Mackové, která se tanci věnuje řadu let. Vystavené kostýmy sama navrhla a realizovala. Při své tvorbě dbá také na udržitelnost, když pro své kostýmy využívá již nepotřebné oblečení a dává mu nový život. Výstava extravagantních tanečních kostýmů je doplněna autorskými návrhy a doplňky.

Čtěte také

Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové! Velkolepá výstava se koná v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží až do října letošního roku. Uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

Rubena - Příběh psaný od roku 1908. Rubena Náchod a Muzeum Náchodska vás zvou na výstavu uspořádanou k výročí 770. let města Náchoda. Věnovaná je historii gumárenského průmyslu v Náchodě. Máte tak jedinečnou příležitost prohlédnout si rarity z období před druhou světovou válkou, znárodnění a kuponovou privatizací. Výstava je přístupná v Broučkově domě (čp. 18) na Masarykově náměstí v Náchodě do 28. dubna 2024 v rámci běžné otevírací doby.

Stromy - zakořeněné vertikály na zámku Kvasiny na Rychnovsku do 14.4.2024. Výstava obrazů Josefa Kejvala. Prohlédnout si zde můžete také doprovodnou výstavu dřevořezeb Josefa Noska - Městské památky.

Čtěte také

„Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety „zapomníky“. I příspěvková organizace Městské muzeum a galerie Lomnice nad Popelkou se připojila k významné celostátní akci „Rok české hudby“, a to konkrétně realizací rozsáhlé tematické putovní výstavy nazvané „Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety „zapomníky". Své síly tentokrát lomničtí muzejníci spojili s prestižní institucí - Národním muzeem (NM) v Praze, konkrétně s Českým muzeem hudby. Výstavu si budete moci prohlédnout až do 21. dubna.

Secese a symbolismus ve sbírkách Galerie výtvarného umění v Náchodě. Výstava ze sbírek GVUN, kurátor David Chaloupka. Výstava představuje výtvarná díla konce 19. a prvních dekád 20. století vytvořená v secesním uměleckém slohu, posledním komplexním uměleckém stylu světového významu. Výstava, která potrvá až do 21.4., si klade za cíl obsáhnout více poloh domácí secesní tvorby.

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela tři výstavy. Představuje tvorbu Olbrama Pavlíčka, Jany Bernartové, Milana Guštara, Ivana Chatrného a Josefa Václava Škody. Výstava Josefa Václava Škody potrvá do 29. září, zbývající dvě do 26. května.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.