Tinnitus po covidu. S šumem v uších mají problémy lidé po nemoci i ti v důsledku stresu z pandemie

20. říjen 2021

Tinnitem tedy pískáním či hučením v uších trpí stále mladší lidé. Vzniknout může třeba následkem hlasitého zvuku, takzvaným akutraumatem. Tinnitus ale souvisí i s vyšším věkem, nejrůznějšími nemocemi nebo se stresem. Víc než dvojnásobný nárůst případů lidí s tinnitem sleduje foniatrička a audioložka Zuzana Veldová v posledních dvou letech od doby, co se objevila nemoc covid-19. 

„U lidí, kteří covid prodělali, jsme zaregistrovali velice silný nástup tinnitu a nespavost. To množství je teď výrazně větší, než bylo před pandemií,“ tvrdí Veldová.

Čtěte také

Tinnitus může souviset taky se stresem, který řada lidí v pandemii zažívala. Následné pískání, hučení, zvonění nebo šumění v uších v člověku nezřídka rozpoutává řadu reakcí, jako jsou strach, nespavost a úzkosti. 

„Jak začalo v době covidu krachovat podnikání, přicházeli k nám mladí lidé, kteří měli velmi silné existenční problémy. Museli jsme spolupracovat i s psychiatry,“ říká Veldová.

Kromě psychického diskomfortu může tinnitus vzniknout po akustickém traumatu – tedy po poranění vnitřního ucha hlasitým zvukem. V uchu, v takzvaném hlemýždi, máme zevní vláskové buňky, které jsou na velký akustický tlak obzvláště citlivé. 

Je potřeba nasadit léky, B vitaminy, infuze, kortikoidy a několik sezení v barokomoře.
Zuzana Veldová

„Jsou to právě ti mladí, kdo chodí na koncerty, které jsou předimenzované, a pak bezprostředně po koncertu mají pocit, že slyší z dálky a začínají mít šumění v uších,“ popisuje Veldová.

Při takových obtížích je nutné akutně vyhledat specializovanou pomoc. „Je potřeba nasadit léky, B vitaminy, infuze, kortikoidy a několik sezení v barokomoře,“ vyjmenovává.

Pozor na dlouhé sezení u počítače

Příčinami tinnitu můžou být i nejrůznější onemocnění, ať už třeba kardiovaskulární nebo štítné žlázy. Způsobit ho ale může i špatné sezení u počítače.

„Doufám, že se na mě nebudou zlobit, ale IT specialisté často sedí dvanáct hodin ve strnulé poloze. Mají zvrácenou hlavu, zvednuté ruce, takže dochází k problémům v oblasti vertebrogenních arterií a karotid. Vnitřní ucho pak není zcela dobře zásobené živinami,“ vysvětluje doktorka Veldová.

Čtěte také

Před samotnou léčbou musí lidé s tinnitem absolvovat zevrubné vyšetření, aby se upřesnila příčina jeho vzniku, a to jak otorinolaryngologem, tak i neurologem. Po akutní léčbě pokračuje léčba širokopásmovým bílým nebo růžovým šumem.

„Záleží, jaká je příčina tinnitu, a taky na komplexnosti  léčby. Máme velmi dobré výsledky, pokud naši audiologicko-foniatrickou léčbu podpoří ještě i psychoterapeut. A plus ještě komplexní rehabilitace pohybového ústrojí,“ uzavírá Zuzana Veldová.

Ke zlepšení stavu člověka s tinnitem může dojít po několika měsících, kdy si zvuk v uších už tolik neuvědomuje. Celosvětově se délka léčby tinnitu odhaduje na dvanáct až dvacet čtyři měsíců.

Jak svůj tinnitus objevil například herec Petr Liška? Poslechněte si celou reportáž Martiny Rasch.

autor: Martina Rasch
Spustit audio

Související