Tím, že si nedám v neděli řízek, světovému klimatu nepomůžu, myslí si senátor ODS Jirsa

9. srpen 2019

Zemědělství spotřebovává 70 % dostupných vodních zdrojů. Společně s lesnictvím a dalšími způsoby využívání půdy se podílí na všech lidstvem produkovaných emisích skleníkových plynů 23 %. Odborníci z Mezivládního panelu pro změnu klimatu, který pracuje pod hlavičkou OSN, proto doporučují soustředit se na lepší hospodaření s půdou. A taky změnit stravovací návyky, konkrétně omezit spotřebu masa. Můžou – a měla by – se tato doporučení nějak promítnout do praktické politiky?

Čtěte také

„Myslím, že o tom musíme přemýšlet a musíme se o tom bavit, ale nevyvolá to ve mně reakci, že bychom měli navrhovat zákon o tom, že vybijeme stáda hovězího a chovy vepřového a přestaneme jíst maso,“ komentuje doporučení panelu v Interview Plus senátor ODS Tomáš Jirsa.  

„Za posledních 10 let, kdy se rozjíždí ochrana klimatu ve velkém, slyšeli posluchači stovky a stovky návrhů, jak zachránit klima. Od těch, které říkáte a které jsou racionální, třeba hospodařit lépe s vodou v zemědělství, až po ty bláznivé, jako že by ženy neměly rodit děti.“ Návrhy senátor dělí na racionální a neracionální na základě svých životních zkušeností, které jsou nepřenositelné, a četby.

Hlavně nešílet

Klimatická změna podle jeho mínění probíhala a stále probíhá. Měl možnost o tématu mluvit třeba s egyptologem Miroslavem Bártou, který mu ukazoval egyptské nápisy o klimatické změně staré pět šest tisíc let. „Klimatické změny tady byly, jsou a budou a je potřeba se jim přizpůsobovat, ale nešílet.“

Čtěte také

Proč si myslí, že návrh panelu jíst méně masa je absurdní? „Jestliže, a nechytejte mě za slovo, 80 nebo 90 % veškerého CO2 tvoří světové oceány a my jako lidi ten zbytek, a jestliže ze zbytku jsou emise za loňský rok 37 miliard tun a na EU připadá 3,5 miliardy tun, tedy 9 %, my snižujeme uhlíkovou stopu (na Česko připadá 0,2 % z celého objemu) a zbytek světa za tu dobu zvýšil emise 50×,… tak přece tím, že si nedám v neděli řízek, nepomůžu světovému klimatu,“ odpovídá Jirsa.

Závěry panelu senátor porovnává s jinými a se skeptickými weby, na kterých se „sdružují vědci, kteří nejsou takovíto alarmisté“, a s knihami, které „popisují globální oteplování racionálně“ – jmenuje například knihy Bjørna Lomborga. „Je potřeba se na ten alarmismus dívat s přirozeným skepticismem a nenaskakovat na všechny blázniviny, které jsou nám předkládány.“

Mají podle něho nějaké dopady mezinárodní dohody o boji proti změně klimatu, jako ta z Paříže? A jaká opatření je on sám ochoten podpořit? Poslechněte si celé Interview Plus Jana Bumby. Hostem byl senátor ODS Tomáš Jirsa.

autoři: Jan Bumba , jpr
Spustit audio

Související