Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí má 3. stupeň povodňové aktivity. Hladina Orlice v Týništi už klesá

30. červen 2020 10:27

Hladina řeky Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku dnes v 11:20 dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Naopak Orlice v Týništi nad Orlicí v 10:00 klesla ze třetího na druhý povodňový stupeň. První povodňový stupeň při trvalém poklesu dopoledne zůstával na Kněžné v Rychnově nad Kněžnou.

Hladiny řek zvedly silné deště v noci na pondělí a v pondělí.

3. stupeň povodňové aktivity na Orlici - silnice mezi Albrechticemi nad Orlicí a Týništěm nad Orlicí

V noci na dnešek v Královéhradeckém kraji nepršelo.

„Průtoky v horních částech zasažených vodních toků jsou již na poklesu," uvedl vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Hladiny by na většině toků měly dál klesat. „K vzestupu průtoku bude odpoledne vlivem postupu zvýšených průtoků docházet na Tiché Orlici," dodal Jiří Petr.

Čtěte také

Hasiči v Královéhradeckém kraji v pondělí zasahovali u několika desítek událostí, především na Rychnovsku. Nejčastěji šlo o čerpání vody ze sklepů, odstranění spadlých stromů nebo rozvoz pytlů s pískem.

Vzhledem k absenci srážek budou průtoky na převážné většině zasažených vodních toků dále klesat. K vzestupu průtoku bude v dopoledních hodinách vlivem postupu zvýšených průtoků docházet na dolní Chrudimce, Tiché Orlici a Mrlině.

Během dnešního a zítřejšího dne dojde k postupu zvýšených průtoků po středním a dolním Labi s možností dosažení 1. SPA na středním Labi.

Vodní stavy v tocích v územní působnosti Povodí Labe, státní podnik jsou průběžně monitorovány a k nahlédnutí jsou na webových stránkách vodohospodářů v sekci „stavy a průtoky“.

autoři: Martin Pařízek , baj | zdroje: Povodí Labe , ČTK
Spustit audio

Související