Tibeťané jsou frustrovaní, tvrdí reportér Despa Tash

16. březen 2009

Čínský premiér Wen Ťia Pao prohlásil, že mír a stabilita v Tibetu dokazují správnost vládní politiky v provincii. "Mír tam je, protože Tibeťané jsou mírumilovní lidé, ale demonstrace ukázaly, že jsou frustrovaní," řekl Rádiu Česko reportér Despa Tash, který v Tibetu natáčel při nedávných nepokojích.UVNITŘ ČLÁNKU: AUDIO

Loni v březnu došlo v Tibetu k největším nepokojům za posledních dvacet let. Tash, který žije žije v britském exilu, je natáčel. Jeho svědectví je unikátní v tom, že Čína zahraniční reportéry do Tibetu nepustila, takže svět prakticky neměl šanci si zprávy odtamtud ověřit z nezávislých zdrojů.

Čínský premiér Wen mluvil o Tibetu padesát let poté, co armáda potlačila protičínské povstání v Tibetu a dalajláma uprchl do Indie. Dalajlámovy požadavky větší autonomie pro Tibet označil premiér za skrytou snahu o tibetskou nezávislost. Od dalajlámy jsme naproti tomu slyšeli vážnou kritiku Pekingu a naléhavé varování před zánikem tibetské kultury.

"Mládež mluví zčásti čínsky a zčásti tibetským jazykem. Nebyl jsem tam jedenáct let a najednou jsem viděl, že mladí Tibeťané svou identitu," líčí Despa Tash svou zkušenost z Tibetu.

Potvrzuje, že čínské úřady vystěhovávají zemědělce z jejich domovů: Přijdou o půdu, dobytek a přestěhují je na samotu: "Viděl jsem, jak tam pohromadě žije kolem dvaceti rodin v jednom paneláku. Není tam nic: žádný lékař, žádný hotel, žádná škola, ani sociální pracovníci. Mají jednu ložnici, kuchyň a dvůr," popisuje reportér.

I když Tash pochází z Tibetu, pracoval v utajení a nemohl se setkat s rodinou. Teprve když film o nepokojích v Tibetu odeslali s kolegy do Londýna, zavolal matce a bratrovi, že se na deset dní staví doma. "Byli v šoku," vzpomíná Despa Tash.

Film se promítá od loňského roku. Tash jeho natáčením riskoval, že přijde o možnost získat víza na cestu do Tibetu a o kontakt s rodinou: "Vláda všechno ví. Mého kamaráda vyslýchali na policii. Ptali se ho, proč jsem byl v Tibetu, s kým jsem se chtěl setkat a tak," vysvětluje reportér.

Také telefonické spojení do Tibetu není od doby, co v Tibetu byl, spolehlivé. Dovolá se jen občas: "Známí mi říkají, že nám odposlouchávají telefony. Možná je to tak," posteskne si muž, který nadále žije v exilu v Londýně.

ČTĚTE TAKÉ: Dalajláma pro Rádio Česko: Čínská vláda se odmítá zabývat tibetskou otázkou

autor: mam
Spustit audio