Thomas Kulidakis: Změna klimatu a originální řecký boj s požáry skrze nové ministerstvo

13. září 2021

Skutečnost, že v Řecku v létě hoří, je stejně zvláštní a neočekávatelná jako to, že v České republice v zimě sněží. Stejně jako v České republice bývají často v zimě silničáři zaskočeni, že sněží, Řecko letošní požáry zaskočily natolik, že potřebovalo rozsáhlou zahraniční pomoc.

Na místě zasahovali hasiči z mnoha zemí, Českou republiku nevyjímaje, což je chvályhodná solidarita. České angažmá bylo vysoce ceněné, na službu našich požárníků se vzpomíná jen v dobrém, což kromě místních lidí zásobujících naše hrdiny domácími pochutinami a médií ocenila také řecká vláda, která našim hrdinným emisarům udělila medaile. Konkrétně je převzali od úřadu civilní ochrany, který působil v rámci ministerstva vnitra.

Čtěte také

V samotném Řecku se následně přetřásala otázka, zdali bylo dost vzdušných i pozemních sil k poražení ohnivého živlu, jestli se něco nezanedbalo organizačně a podobně.

Řecký premiér vysvětloval, že velké množství ohnisek si vyžádalo rozdrobení sil, a nádavkem přidal, že země vyprahlá, bez deště, utrpěla vinou změny klimatu naší planety. Opozice premiéra obvinila z oportunismu, podle ní se na změnu klimatu jen vymlouvá.

Zazněl tedy slib koupit nebo pronajmout další letadla a vrtulníky k příštímu hašení, zvýšit počet hasičů a koupit jim další vybavení. Mimochodem, už před lety řečtí hasiči dostali od České republiky darem techniku za úsilí, které projevili při hašení požárů na korintské šíji, kde ochránili i české turisty.

Investice do výzkumu nových technologií

Slib pronájmu a koupě techniky je také dobrý, obzvláště proto, jak se osvědčily pronajatý ruský Beriev i kanadské letouny. Originální řešení je ale vznik nového ministerstva pro civilní ochranu a změnu klimatu, které povede bývalý kyperský eurokomisař Christos Stylianides.

Čtěte také

V Bruselu měl na starost humanitární pomoc a řešení krizových situací, tudíž nabyté zkušenosti může využít v Řecku. Části veřejnosti se ale může zdát, že přece jen úředníci a koordinátoři toho moc neuhasí a navíc se jedná o podprahové PR řecké vlády. Obhajoba změnou klimatu je vtělená už do názvu nového ministerstva, které bude mít na starosti nejen požárníky a civilní ochranu obecně.

Pokusy se zakládáním ad hoc ministerstev s armádou úředníků, jako bylo třeba u nás ministerstvo informatiky, nejsou cizí ani českým luhům a hájům. Ovšem platí, že nově vzniklá ministerstva často slouží jako výraz aktivity politiků. Zkrátka a dobře coby pokus přesvědčit veřejnost, že se něco dělá.

V konečném důsledku ale rozhoduje vždy člověk v poli. V případě řeckých hasičů je známo, že mnohdy jen obdivně sledovali výbavu zahraničních kolegů. O platech, které byly řeckým požárníkům v rámci krize seškrtané, ani nemluvě. 

Založení nového ministerstva je samozřejmě naprosto nezpochybnitelné právo řeckého suverénního státu vedeného demokraticky zvoleným premiérem. Je ovšem otázka, jak moc vyřeší systémový problém. Poučení pro nás i zbytek světa je, že ať je ekonomická krize sebehorší, na obory typu zdravotnictví a civilní ochrana, včetně požární, se sahat nemá. Jakmile se jednou naruší, těžko je dát dohromady.

Thomas Kulidakis

Krize v souvislosti s výkyvy počasí, do velké míry působené změnou klimatu, těžko vyřeší nová ministerstva. Přizpůsobení změně spíše přispějí investice do výzkumu nových technologií, nejlépe na společné mezinárodní úrovni.

Skutečně efektivní systém společného zvládání přírodních katastrof s flotilou letadel, pluhů, vrtulníků, záchranářů, požárníků by pro Evropskou unii měl být také samozřejmost.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio