Thomas Kulidakis: Základní předpoklady pro cestování v letošní turistické sezoně a jak na něj

4. červenec 2021

Prvního července začal formálně platit takzvaný covid pas, který měl sjednotit a zjednodušit cestování alespoň pro letošní turistickou sezonu. Unijní certifikát vytvořený s dobrým úmyslem se ale jako bolestný kompromis mezi členskými státy a unijními institucemi zařadil k pelmelu neustále se měnících nařízení, opatření, zákazů, příkazů a povolení.

Odpověď na otázku, jak vyrazit na cesty, pokud možno na dovolenou, ve znamení klidu a pohody namísto nervů, je tedy pořád stejná.

Čtěte také

Je potřeba se vyzbrojit odvahou, určitou dávkou drzosti, menší dávkou trpělivosti, střední dávkou fatalismu a velkou dávkou flexibility. Čerstvý důkaz přineslo nenadálé rozhodnutí Chorvatska změnit pravidla pro vstup do země ze dne na den – podle naší vlády se přitom záhřebský kabinet neobtěžoval informovat cizokrajné partnery.

Vše tak vyústilo v překvapené vyjádření českého premiéra Andreje Babiše, který ve svém Jiříkově vidění rozhodně nebyl sám. Následovalo nevyhnutelné telefonování českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka do Chorvatska, takže se podařilo dosáhnout, že alespoň o den bylo pro české turisty vymáhání opatření posunuto.

Jen pro odvážné a flexibilní

Pomoc to byla veliká, protože lidé, kteří z domu vyrazili například automobilem, vlakem nebo autobusem, nemuseli řešit změnu podmínek v průběhu cesty. Samozřejmě lidé cestující letadlem na tom nebyli o moc lépe, protože když cestu plánovali, do Chorvatska potřebovali jen občanku nebo pas, najednou to ale nestačí. Bylo by ovšem nespravedlivé věnovat se jen případu nenadálé změny pravidel Chorvatska, protože jeho chování není bohužel ani ojedinělé, ani nečekané.

Čtěte také

Podobně také Česká republika mění pravidla minimálně jednou týdně. Alespoň tedy víme, že při příští změně se kupříkladu z Řecka bude vracet občan jako ze země označené zelenou barvou, naopak ze Španělska se vrátí z rizikové červené. To je výhled, který se ale prý zase změní 9. července. Přidejme k tomu všemu šlendrián v podobě náhlého zákazu cestování do Tuniska a Ruska, druhý den se přitom změnil zákaz v obavách z nezákonnosti takového postupu v důrazné doporučení.

Nádavkem přimíchejme do dortu pejska a kočičky unylou prosbu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby lidé vše dodržovali, protože kromě letišť stejně stát není schopný vše uhlídat. Jako pouhou ozdobnou polevu zmiňme návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové ve Velké Británii, kde britskému premiérovi řekla, že původní německé obavy z Britů a jejich delta varianty byly možná přehnané. Jenže mezitím stihla kancléřka mistrovat unijní turistické země, že prý uznávají nejen ruské a čínské vakcíny, ale ještě k tomu se těší na Brity.

Čtěte také

Takto by se dalo pokračovat do nekonečna. Výčet ingrediencí, které když se smíchají, jsou nevábné a nepoživatelné, jistě dokončí fakt, že zavedení covid pasu neznamená úplnou aplikaci, protože teprve začalo přechodné období, platné do 12. srpna, jelikož sedm zemí ještě k systému plně není připojeno. Nebo že platí stále ostatní jednotlivými státy stanovená potvrzení o bezinfekčnosti, že každý stát uznává dobu očkování jinak. Nebo vyjádření nejen chorvatské, že za nenadálou zmatečnost může začátek platnosti covid pasů.

Podtrženo sečteno je zřejmé, že pozřít pokrm různých nařízení a opatření při cestě tam a zpět je vše, jen ne chutný a milý zážitek. Zmatek vládne a vládnout bude, protože jednotlivé členské státy si mohou i nadále upravovat podmínky, karantény a podmínky bezinfekčnosti, jak chtějí. Takže jak v klidu na cesty a dovolenou? V první řadě nemá smysl zkoumat nařízení dříve než rámcově týden před odjezdem – a pak den před ním a znovu v den odjezdu.

Thomas Kulidakis

Na dovolené se nemá smysl trápit podmínkami návratu, když pobyt přesáhne sedm dní, pravděpodobně se změní. Nejsnadnější to mohou mít očkovaní, ale ani ti v suchu nejsou. Takže jsme se mohutnými skoky vpřed vrátili zpět na začátek dovolených jen pro odvážné a flexibilní, kteří si mohou dovolit plánovat méně a odměnou jim bude menší počet turistů.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio