Thomas Kulidakis: Za Severní Makedonii by měl Babiš bojovat v Paříži i vlastním příkladem

12. červen 2019

Český premiér správně podpořil unijní budoucnost Severní Makedonie, unijní ambice zbytku západního Balkánu i rozšíření schengenského prostoru.

Andrej Babiš by ovšem nejlépe udělal, kdyby svá sladká a vhodně volená slova podpořil také konkrétními činy, které by celou situaci ulehčily.

Makedonský parlament rozhodne o prozápadním směřování země. Otázka změny názvu je zástupná

Žena hlasuje v referendu o názvu Makedonie

Minulou neděli skončilo krachem napjatě očekávané referendum o přijetí nového názvu země, na kterém se v červnu Republika Makedonie dohodla s Řeckem. Dohoda s Aténami se pokusila o kompromis mezi oběma sousedy a vytyčila reálný harmonogram vedoucí k závěrečné ratifikaci, poznamenává server Balkan Insight.

Integrace zemí Západního Balkánu do Evropské unie je dlouhodobá zahraničně politická priorita České republiky. V čele pelotonu zájemců o členství jsou zatím Srbsko a Černá Hora.

Obě země by se podle Evropské komise mohly stát členy kontinentálního projektu sjednocení už v roce 2025. Severní Makedonie si otevřela cestu k přístupovým rozhovorům po patnáctiletém snažení, když dvoustrannými smlouvami vyřešila své spory s Bulharskem a Řeckem.

V obou případech šlo o vztah k historii, identitě a postavení postjugoslávské republiky, která si podle sousedů nárokovala bulharskou a řeckou historii a potažmo i část území. Rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů bylo ale už jednou odložené členskými státy jak v případě Severní Makedonie, tak Albánie.

Severní Makedonie nezastavila nelegální migraci

Thomas Kulidakis: Severní Makedonie připomíná Českou republiku před vstupem do unie

Kandidát vládní sociální demokracie Stevo Pendarovski vyhrál prezidentské volby v Severní Makedonii

Kandidát vládní sociální demokracie Stevo Pendarovski vyhrál prezidentské volby v Severní Makedonii přesvědčivým rozdílem více než sedmi procent.

Největší oponenti jsou Nizozemsko a Francie. Nizozemská vláda má problém především s Albánci. Francie tvrdí, že nejdříve je potřeba reformovat rozhodovací procesy stávající unie a pak až rozšiřovat.

K tomuto postoji vede Elysejský palác mimo jiné přesvědčení, že se Evropská unie doposud nedokázala vyrovnat s nárůstem počtu členů od roku 2004. Neustálé hádky se zeměmi Visegrádu s výjimkou Slovenska, obavy o liberální demokracii v Maďarsku, právní stát v Polsku a odmítání solidarity v otázce migrace Českou republikou prý nepůsobí dobře na akceschopnost evropského bloku. Stejně tak na pěstování a dodržování základních hodnot Evropské unie.

Nedávná Babišova obrana útokem na unijní struktury a snaha naznačit, že návrh auditu střetu zájmů českého premiéra je msta Visegrádu za postoj k migraci negativní obraz posílila.

Thomas Kulidakis: Praktické dopady smíření Řecka a Severní Makedonie

Zleva premiér Severní Makedonie Zoran Zaev a řecký premiér Alexis Tsipras

Historicky první návštěva řeckého premiéra v Republice Severní Makedonii je důležitá pro obě země i celé mezinárodní společenství.

Nečlenské země Balkánu tedy platí za nešvar, který se rozmohl i u nás. Jakmile jsme jednou členové Evropské unie, části politické scény narostla ramena a častěji v unii říká, co Česká republika nechce, než chce. Ambice Severní Makedonie a Albánie zahájit přístupová jednání má potvrdit blížící se unijní summit. Pokud Babiš myslí svou podporu vážně, měl by se snažit konkrétně přesvědčit Paříž a obecně příkladným konstruktivním chováním ostatní členské státy.

Na zahájení přístupových jednání totiž závisí i ony investice a zvýšení obchodu se Severní Makedonií, o kterých Babiš při své návštěvě také mluvil. Premiér Severní Makedonie Zoran Zaev už prohlásil, že v případě nezahájení rozhovorů s unií mohou být předčasné volby. Jak hodnotí pozitivní roli České republiky, to Zaev dokázal činy.

Albánii a Makedonii se otevřela cesta do Evropské unie. Zbytek Balkánu má co zlepšovat

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a makedonský premiér Zoran Zaev

Doporučení Evropské komise zahájit přístupové rozhovory s Albánií a Makedonskou republikou se na svých stránkách věnuje server Balkan Insight. V úvodu svého článku si všímá prohlášení šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové.

Ve čtvrtek bude za šanci na členství své země bojovat při setkání s německou kancléřkou Merkelovou. Pokud Severní Makedonie včas přístupové rozhovory nezahájí, Česká republika s velkými potížemi bude měnit stávající nastavení vzájemné obchodní výměny. Vláda ve Skopje ví, že Severní Makedonie je jediná země Balkánu, s níž má Česká republika negativní obchodní bilanci.

Co se týká migrace, Andrej Babiš tentokrát předvedl smíšený výkon. Je dobře, že ve svém uvažování dospěl k závěru, že je třeba podporovat mise Frontexu mimo území Evropské unie. První začala v Albánii a i naši policisté se naštěstí účastní.

Na druhou stranu by si měl uvědomit, že Severní Makedonie nezastavila nelegální migraci. Pašeráci lidí ji teď jen obcházejí přes Albánii nebo Bulharsko. Také jeho slova, že hájit hranice by se měly už na řeckém pobřeží, jsou zavádějící.

Thomas Kulidakis

Migranti přicházející na řecké ostrovy se plaví na lodích, které je podle Frontexu, OSN i všech jiných znalých věci nelegální zatlačovat zpět. I pokud to ale Babiš ví, do krámu se mu taková pravda z domácích důvodů nehodí. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio