Thomas Kulidakis: Radovan Karadžić a inspirace pro teroristy Breivika a Tarranta

22. březen 2019

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić svým odvoláním u mezinárodního tribunálu v Haagu dosáhnul pouze zpřísnění původního rozsudku z roku 2016.

Místo 40 let byl odsouzený na doživotí. Mezinárodní společenství si ale dalo dobrý pozor, aby zdůraznilo, že odsouzený byl Karadžić, nikoliv Srbové.

Radovan Karadžić opět stanul před soudem, obžaloba požaduje doživotní trest

Radovan Karadžić

Radovan Karadžić v pondělí znovu stane před soudem. Odvolací tribunál OSN začne řešit odvolání Karadžiće i žalobců proti verdiktu Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Ten někdejšího politického vůdce bosenských Srbů před dvěma lety odsoudil ke 40 letům vězení.

Válka doprovázející rozpad Jugoslávie byla na území Bosny a Hercegoviny obzvláště krutá. Vyžádala si přes sto tisíc mrtvých. Do dneška trpí i přeživší, kteří se stali oběťmi vyhánění z domovů, mučení, znásilňování nebo jiných hrozných utrpení.

V konfliktu byly zároveň zahrnuté strany rozličné víry. Bosenští Chorvaté, kteří jsou převážně víry katolické, pravoslavní Srbové a Bosňáci vyznávající islám.

Je to už z podstaty výbušná směs. I dnes, skoro tři desetiletí od války, vzbuzuje vášně a může sloužit k inspiraci i pro osoby s tak pokřiveným vnímáním světa, jako jsou teroristé.

Překonání křivd minulosti

Anders Breivik spáchal své neomluvitelné a hrozné útoky v Norsku. Australan Brenton Tarrant na Novém Zélandě. Oba ve svých manifestech zmínili události 90. let na Balkáně v mnoha stovkách odkazů. Obzvláště se věnovali konspirační teorii nahrazení, podle které existuje plán navržený mocnými tohoto světa, jehož cílem je nahradit křesťanské obyvatele Evropy muslimy.

Do Chorvatska na dovolenou se chystal i Radovan Karadžič

00418235.jpeg

Radovan Karadžič byl srbskou policií zatčen, když se chystal na dovolenou do Chorvatska. Na ostrově Sveti Klement shořelo 20 hektarů lesa. V okolí zadarské továrny na výrobu rybích konzerv byly objeveny desítky sudů s technologickým odpadem. V Chorvatsku panuje nezvykle chladné počasí.

Podle Tarranta je také například nezbytné zabránit opakování situace, kdy z jeho pohledu „Spojené státy americké a Severoatlantická aliance bojovali proti křesťanským Evropanům snažícím se dostat islámské okupanty z Evropy“.

Tarrant i Breivik se bezpochyby na Balkáně inspirovali a válku, v níž trpěly všechny strany a válečné zločiny všechny strany konfliktu také páchaly, využili jako obhajobu svého vražedného šílenství.

Tarrant měl v době svého útoku zbraň popsanou jmény balkánských hrdinů bojujících v 19. století proti osmanské okupaci. V pozadí mu hrála skladba, která je momentálně jednou z hymen stoupenců bělošské nadřazenosti a krajní pravice od Jihoafrické republiky až po Spojené státy a Evropu. Jedná se o píseň, která vznikla v roce 1995. Jmenuje se „Karadžići, veď své Srby“, nyní je známá také jako „Silné Srbsko“ nebo „Odstraňte kebab“.

Karadžič byl odsouzen za genocidu, pro bosenské Srby je ale stále hrdinou

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu odsoudil bývalého bosensko-srbského prezidenta Radovana Karadžiče ke 40 letům vězení

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič dostal od mezinárodního soudu v Haagu za genocidu a zločiny proti lidskosti 40 let vězení. Soud mu klade za vinu především masakr v Srebrenici, kde bylo povražděno na 8000 bosenských muslimů.

Je tedy jen dobře, že vrchní žalobce v Karadžićově případu prohlásil následující: „Vina je Kradžićova, nikoliv komunity, ze které pochází“.

Ještě větší naději ale vzbuzuje vyjádření bosňáckého zástupce v trojčlenném předsednictví federace Bosny a Hercegoviny. Ten se v hodnocení výsledku soudu shodnul s míněním hlavního prokurátora a zdůraznil, že se jedná o rozsudek nad jedním člověkem, ne nad všemi Srby.

Je to smířlivý přístup, který může přispět k překonání křivd minulosti. Může ale hlavně napomoci neopakování konfliktu a zabránit poskytnutí inspirace k dalšímu řádění zvrácených teroristů, jako jsou Breivik a Tarrant.

Thomas Kulidakis

Pocit, že se křivdí jen jedné straně spletitého problému, může snadno sloužit jako berlička pro ty, kteří svou touhu po násilí chtějí obhájit utrpením jiných. Už po vynesení rozsudku se objevili radikální politici, kteří se snažili vzbudit dojem, že se opět ubližuje jen jedné straně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.