Thomas Kulidakis: První máj, lásky čas ve světle kategorií „my a oni“

29. duben 2016

Na tuto neděli připadá první máj, kterýžto je podle básníka Karla Hynka Máchy tradiční lásky čas. První květen je také mezinárodním svátkem. Připomíná jistě záslužný boj za osmihodinovou pracovní dobu. Snahu amerických dělníků, která byla korunována úspěchem, ocení pravděpodobně každý pracovník.

První květen však bohužel není pouze oslavou lásky, kterou v přeneseném smyslu slova mohou k sobě cítit všechny lidské bytosti, ani připomínkou boje za lepší pracovní podmínky. Tento den si také tradičně berou za svůj nejrůznější politické skupiny. Můžeme se těšit na opětovnou přehlídku politických postojů včetně extrémů nalevo i napravo od politického středu. Naprosté většině je společné uvažování v kategoriích „my a oni.“

Jedná se o jeden z nejnebezpečnějších přístupů, kterého jsou lidské bytosti schopny. Jeho nejděsivějšími výsledky jsou četné války, násilí. Jako určující státní ideologie přinesl světu holokaust, gulagy a nespočet jiného utrpení.

Potlačuje vnímání individuality. Nejlepším lékem proti takovému uvažování je dostatek schopnosti vcítění. Empatie je člověk nejlépe schopen, když si představí sám sebe na místě toho, o kom se mluví. Uvedu příklad. V 90. letech se takto objevovaly v zemích bývalého západního bloku nápisy „Češi nekraďte tady.“ Klasický případ kolektivní viny. Pokud pan Novák někde něco ukradne, není přece možné považovat předem za viníky všechny Nováky.

Až tedy v neděli opět uslyšíme výzvy odsuzující paušálně celé skupiny obyvatel, sluší se vzpomenout nejen toho, jak bychom se cítili na jejich místě. Za připomínku stojí i slova Václava Havla na konferenci Anatomie nenávisti v Oslu. Konala se v roce 1990. Výňatek zní následovně.

„Kolektivní nenávist zbavuje lidi samoty, opuštěnosti, pocitu slabosti, bezmoci a přehlíženosti, čímž samozřejmě pomáhá čelit jejich komplexu nedocenění a neúspěchu… Říct například, že za všechno neštěstí světa, a především za zoufalství každé ukřivděné duše, mohou Němci, Arabové, černoši, Vietnamci, Maďaři, Češi, cikáni či Židé, je tak jednoduché a srozumitelné!“

Občané mají plné právo vyjádřit svůj politický názor. Doufejme však, že mezi zabranými veřejnými prostranstvími bude také možnost najít rozkvetlou třešeň i pro zamilované. Že se nějaké to místo najde i pro ty, kteří si budou chtít jen tak užít první květnovou neděli.

A sluší se také vzpomenout, že prvního května roku 1951 začalo české a slovenské vysílání Rádia Svobodná Evropa, jehož cílem bylo informačně narušovat železnou oponu. A tak trochu v návaznosti na to se o 53 let později Česká republika prvního května stala členem Evropské unie, jejímž cílem je mír mezi historicky věčně rozhádanými evropskými státy.

autor: thk
Spustit audio