Thomas Kulidakis: Předčasné ne

26. duben 2016

Slavný francouzský diplomat Charles Maurice Talleyrand-Périgord definoval filosofii svého povolání následovně: „Řekne-li diplomat ano, myslí snad. Řekne-li snad, má na mysli ne. Řekne-li ne, pak to není opravdový diplomat.“

Talleyrand svým citátem vystihl psychologii jemného přediva vztahů a jednání na poli mezinárodní politiky. Jejich cílem je dosáhnout pro svůj stát úspěchu, který mu zaručí maximalizaci zisků a minimalizaci ztrát. Neméně důležitým výstupem jsou také nadále otevřené dveře k zahraničním partnerům. K takovému cíli je možné se dostat především díky dostatečnému manévrovacímu prostoru.

Čtěte také

Včerejší lucemburské jednání ministrů zahraničí potvrdilo, že striktní a předčasné odmítnutí obou předběžných návrhů Evropské komise Českou republikou bylo ukvapeným tahem. Na její straně jsou prozatím pouze země visegrádské skupiny a Rumunsko. Tedy země, které byly v otázce kvót přehlasovány již minulý rok. Na případnou podporu Francie v této otázce se také mnoho spolehnout nelze.

Prohlášení Paříže proti případnému navyšování kvót je určeno především domácímu publiku. Cílem je vzít vítr z plachet Marine Le Penové. V konečném důsledku lze však stěží očekávat, že by si chtěla Francie poškodit vztahy s Německem nebo jinými členskými státy koalice ochotných.

Čtěte také

Ostatně určitý systém přerozdělování by se hodil i jí. Pomohl by mimo jiné situaci v Calais. Tomu odpovídá mírnější varianta, která obnáší systém aktivace rozdělení migrantů a uprchlíků v případě potřeby. Ze zemí, které budou pod momentálním přílišným náporem. To se může hodit v určitém momentě v podstatě kterémukoliv členovi Unie.

Hra o reformu azylového systému teprve začíná. Evropská komise prozkoumala podporu v Evropském parlamentu. Nyní poznala reakci členských států, které se většinově shodují na potřebě reformy azylové politiky. Chce tak učinit do léta tohoto roku. Nejen proto, že je potřeba spěchat, ale také proto, že ve druhé polovině tohoto roku bude Evropské unii předsedat Slovensko.

Čtěte také

V zákulisí budou probíhat jednání tandemu Komise a země, které říkají ano, se zeměmi, které říkají snad. Silnější návrh byl velmi pravděpodobně právě proto záměrně velkorysý s velkými ambicemi. Aby bylo kam ustupovat a všichni mohli vyhrát. Je jen škoda, že s rezolutním ne se na finální kompromisní podobě potřebné reformy podílí velmi těžko. Pokud bude legislativní návrh přijatelný, z mírnější pozice by se obhajoval lépe.

autor: thk
Spustit audio