Thomas Kulidakis: Obvinění ze zneužití veřejných peněz Le Penové popularitu nesráží

28. únor 2017

Když dva dělají totéž, nemusí to být vždy totéž. Zdá se, že to platí minimálně v případě francouzských prezidentských voleb. Ukázaly to i poslední průzkumy veřejného mínění a preferencí deníku Figaro a zpravodajské televize LCI i agentury IFOP.

Potvrdily, že se obvinění z fiktivního zaměstnávání rodinných příslušníků z veřejných peněz některým politikům odpouští a jiným láme vaz.

Kandidát francouzských republikánů François Fillon čelí obvinění, že údajně zneužil veřejné peníze zaměstnáváním svých rodinných příslušníků. Konzervativec nejdřív mlžil, vytáčel se a pak se odhodlal ke kroku statečného muže. Zaměstnávání manželky a dvou dětí přiznal. Veřejnosti se omluvil s tím, že udělal věc sice neetickou, ale legální. A vyzval Francouze, ať svými hlasy rozhodnou právě oni.

Alespoň podle zmiňovaných průzkumů už Fillon cenu svého počínání zná. Z bývalého favorita voleb se stal politik, který úporně zápasí alespoň o postup do druhé kola klání o Elysejský palác. Jiná je situace kandidátky francouzské populistické Národní Fronty Marina Le Penové. Evropský parlament po ní požaduje částku přibližně 340 tisíc eur.

Francois Fillon čelí obvinění, že údajně zneužil veřejné peníze zaměstnáváním svých rodinných příslušníků

Tyto veřejné peníze měla údajně také použít na výplatu svých fiktivních zaměstnanců. Mělo jít o její osobní asistentku, tělesného strážce a nově se mluví o jejím bývalém rádci. Ti všichni měli pracovat buď pro Le Penovou osobně, nebo její stranu, formálně však měli být jejími zaměstnanci v Evropském parlamentu, na něž má každý europoslanec právo.

Rozložit EU zevnitř

Její zaměstnavatel sdružující evropské poslance z členských zemí požaduje navrácení částky a hrozí obestavením jejího platu. Evropský úřad pro boj proti podvodům Le Penovou vyšetřuje také.

Přesto, s jejími preferencemi obvinění z manipulace veřejnými zdroji zatím nehnula. Favoritkou prvního kola prezidentských voleb zůstává. V druhém kole by měla prohrát se středově levicovým kandidátem Emmanuelem Macronem. Poměrem 58:42, respektive 38,5:61,5 procentům. Jak ale historie mnohokrát prokázala i u voleb jiných, ne vždy se dá věřit i sebelépe provedenému průzkumu. Přesto, určitou hodnotu sociologická šetření vykazující velmi podobné údaje mají.

Je možné, že voliči považují Le Penovou za jistý druh diverzanta, který se snaží unijní struktury rozložit zevnitř

Za vším je možné tušit poměrně jednoduchou rovnici. Republikán Fillon se před volbami stylizoval jako bohabojný, poctivý, čestný a pořádný člověk, který zamete s plýtváním, korupcí a zlepší fungování státu. Byť jen samotné podezření z nečestného jednání mu tedy voliči logicky přičetli k zlému.

V případě Le Penové platí, že její strana je považovaná za populistickou. Vymezuje se proti evropské jednotné měně i užší evropské integraci. Z hlediska tohoto postoje je tedy možné, že ji její voliči považují za jistý druh diverzanta, který se snaží unijní struktury rozložit zevnitř.

autor: thk
Spustit audio