Thomas Kulidakis: Mezinárodní tlak na vyšetření vraždy bulharské novinářky byl oprávněný

12. říjen 2018

S mezinárodním tlakem na vyšetření vraždy bulharské novinářky Viktorie Marinovové souvisí zcela legitimní kritická úvaha.

Je žurnalistka natolik výlučné povolání, že se zločinu vůči novináři věnuje větší pozornost než v případě lidí pracujících v jiných oborech? Jedná se o obor lidské činnosti, kvůli kterému se oprávněně otřásají křesla mocných a mobilizují všechny dostupné policejní síly?

Marek Hudema: Proč zmizel saúdský novinář novinář Džamál Chášakdží?

Džamál Chášakdží

Některá místa na světě jsou nebezpečná. Můžete tam vejít a zmizíte navždy. Mezi různé pohádkové jeskyně, propasti a koncentrační tábory se teď zařadil i saúdský konzulát v Istanbulu.

Odpověď je dle mého soudu zřejmá. Nejde ani tak o výjimečnost nebo nadřazenost novinářů nad ostatními částmi společnosti, ale o symbolickou hodnotu jejich práce. Z tohoto důvodu je dobré, že se případu věnovala taková pozornost. Jednalo se totiž o třetí vraždu novináře v jedné ze zemí Evropské unie za jeden rok.

Není přitom důležité, že Marinovová nebyla vpravdě investigativní novinářkou, jako její maltská kolegyně. Nevěnovala se ani podrobně korupční kauze tak, jako její slovenský kolega, původně především datový novinář. Na boji proti byť pouhému podezření ze snahy omezit svobodu slova by mělo záležet každému, kdo chce mít šanci projevovat svobodně své názory. Ať už se na politické škále nachází vlevo, vpravo, nebo kdekoliv jinde.

Vlastnit, zavřít, ovlivnit, kontrolovat

Je potřeba mít na paměti, že všechny historické totalitní a autoritářské režimy ve své snaze spoutat svobodu lidských myslí začínaly omezením těch, kteří měli pravidelnou možnost vstupovat do veřejného prostoru. Podobný postup je možné sledovat také v současnosti. První kroky, které například turecký prezident Erdogan využil k posílení své moci, podniknul v mediální oblasti. Některé média a jejich pracovníky zavřel, jiné ovládnul.

Ivan Hoffman: Novináři by se neměli vzdát bez boje

Evropský parlament

Evropský parlament se chystá hlasovat o ochraně autorského práva, která by se týkala i novinářů.

Podobně ve svém tažení za kontrolou co, kde a o kom se píše postupuje také maďarský premiér Viktor Orbán. Lidé blízcí jeho osobě a spřáteleným finančním skupinám postupně ovládají jedno médium za druhým. S tím souvisí také obměna vedení v redakcích, které do různých  pozic následně instalují ideově spřízněné myslitele.

Nabízí se protiargument, že nikdo nemá právo říci, který názor je správný. Právě s tím ale souvisí symbolika svobodného prostoru. Z myšlenkového kvasu různých názorů totiž vyrůstá společný konsensus a tvoří se nové ideje. Instalováním stejného myšlení dochází ke stagnaci. Právě proto je vražda profesionála účastnícího se nastolování veřejných témat tak důležitá.

Viktorie Marinovová

Doufejme, že případ Bulharska poslouží jako varování pro všechny politicky a ekonomicky mocné. Mezinárodní společenství by ale nemělo vyvíjet tlak jen v případě vraždy novináře, ale také při hlídání podezřelých mediálních akvizic.

Thomas Kulidakis

Budoucí autoritáři použijí stejný postup, jako jejich minulí a současní předchůdci. Budou se snažit média a novináře vlastnit, zavřít, ovlivnit a kontrolovat. V případě úspěchu to bude začátek kontroly občanů všech povolání a názorů. Je tedy třeba žurnalisty hájit v obecném zájmu.

Spustit audio