Thomas Kulidakis: Dohoda EU s Tureckem v praxi

5. duben 2016

Návratová dohoda, kterou uzavřely členské státy Evropské unie s Tureckem, přešla do další fáze. V průběhu povelikonočního pondělí 4. března léta páně 2016 odpluly z Řecka do Turecka první lodě pronajaté evropskou agenturou Frontex.

Do Turecka přepravily za mohutné policejní asistence několik stovek lidí. Investice nemalých finančních prostředků, které běženci zaplatili pašerákům za cestu do Evropy, tak přišla vniveč. Nicméně téměř stejný počet lidí v ten samý den přes úžiny Egejského moře připlul.

Nově přibyvší se nijak netajili tím, že budou cestu zkoušet stále znovu. I přes hrozbu nuceného návratu do Turecka. Pokud to nepůjde přes Egejské moře, zkusí to jinudy. I při zběžném pohledu na mapu je zřejmé, že pokud se jedna cesta omezí, další se otevírají.

Dohoda je natolik komplexní a týká se jí tak velké množství proměnných, že ji nelze jen tak odsoudit, nebo pochválit. Zdali se jedná o dobrý, či špatný krok, záleží na úhlu pohledu. Úřad Vysokého komisaře pro uprchlíky a neziskové lidskoprávní organizace mají svou část pravdy v kritice proměny registračních míst, kterými měly hot spoty být, v detenční zařízení.

Čtěte také

I v kritice označení Turecka za bezpečnou třetí zemi. Ankara má problém s dodržováním lidských práv, svobody slova, konflikt s kurdskou menšinou bují a za jejími hranicemi hrozí vypuknutí regulérní války mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach.

Je nutné si také přiznat, že v krátkodobém hledisku fenomén migračních tlaků do Evropské unie návratová dohoda zcela neřeší. Má však nemalé dlouhodobé pozitivum. Nahlíženo optikou evropského integračního procesu si jí Evropa koupila čas a může pomoci proměnit nelegální migraci v legální.

První lodě pronajaté evropskou agenturou Frontex přepravily do Turecka za mohutné policejní asistence několik stovek lidí

Již nyní se objevují myšlenky, že pokud se osvědčí, uzavře se podobná se státy severní Afriky. Naposledy se s tímto názorem svěřil německý ministr vnitra.

Je také jediným náznakem skutečně evropského řešení. Migranti proudí oběma směry, z Turecka přistáli první v Německu. Další mají směřovat například do Portugalska nebo Finska. To si vyžádá komunikaci mezi státy a spolupráci. Stejně jako naplnění přesídlovacích kvót. K tomu je potřeba koordinační mechanismus.

Čtěte také

Je vidět šance pro Evropu, která může utužit integrační proces a zřídit tolik potřebnou společnou azylovou politiku. Pokud jejím základem bude dohoda s Tureckem, je to velké pozitivum. Je přece jen lepší, když zájemci o azyl mohou žádat v bezpečí souše, než aby riskovali své životy a živili pašeráky.

Jednotliví členové EU by si však měli uvědomit, že pokračující vlak sjednocení bude pravděpodobně převážet především cestující z nynější koalice ochotných a spolupracujících.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: thk
Spustit audio