Thomas Kulidakis: Další odklad brexitu je výhodný pro Brity i jihovýchodní členy EU

11. duben 2019

Žádný katastrofický scénář se prozatím nekoná. Kromě politické bouře se život unijních občanů, včetně Britů, kvůli brexitu nehroutí.

Odklad do konce letošního října je výhodný pro Velkou Británii, její občany i unijní státy v jihovýchodní Evropě, Kyperskou republikou počínaje, Řeckem, Bulharskem a Rumunskem konče.

Luboš Palata: Dlouhý odklad brexitu ochrání Británii samu před sebou

Brexit

Další termín brexitu, další odklad a další summit Evropské unie.

Na Kypru Velká Británie udržuje dvě vojenské základny, které fungují i poté, co Kypr přestal být v roce 1960 britskou kolonií. K oběma vojenským zařízením přiléhají takzvaná suverénní základnová území. Technicky jsou to zámořská území Velké Británie.

V případě odchodu Spojeného království z unie s dohodou by se nic nezměnilo. Území i jejich obyvatelstvo zůstane v celní unii s evropským spolkem.

Bez dohody by se britští vojáci i Kypřané v oblastech žijící de facto i de iure ocitli na dvou stranách hranice států oddělených unijním pravidly pro neunijní země. Ani pro jeden stát by nebylo dobré, aby to tak skončilo.

Žádný anebo velmi jemný brexit

Jan Jůn: Brexit opět odložen a co dál?

Brexit

Tak a ani to nebolelo a je po mimořádném summitu Evropské unie.

Existence základen je oboustranně výhodná. Britům umožňuje udržovat vojenskou sílu a vliv ve strategické oblasti Východního Středomoří, Kyperská republika se může cítit trochu jistěji tváří v tvář tureckým nárokům na zemní plyn v kyperských pobřežních vodách.

Případ Řecka je specifický už jen proto, že v zemi tráví každý rok dovolenou na tři miliony britských turistů. Další desítky tisíc Britů v Řecku žijí. Podstatná část z nich jsou důchodci, kteří si s britským důchodem užívají středomořského podnebí. Na druhou stranu desítky tisíc Řeků žijí ve Velké Británii, kde pracují či studují.

Vzájemná provázanost tedy vede obě země k podpoře bezvízového styku mezi unií a Británií, ať už odejde Spojené království bez dohody nebo s ní. Neoficiální informace hovoří i o možné budoucí dvoustranné dohodě o bezvízovém styku. Odklad ale znamená, že se nic nemění a turistická sezóna a rodinné návštěvy, studia, práce a život obecně mohou proběhnout bez problémů.

Petr Dudek: Brexit s románem v ruce

Brexit

Už se vás někdo zeptal: chápeš, proč Britové odcházejí z Evropské unie? Zrovna oni? Nejspíš ano, klademe si tyto otázky v poslední době často.

Bulharsko a Rumunsko zase neustále řeší, co s jejich občany ve Velké Británii. Statistická čísla ukázala, že už v roce 2018 se jejich občané stali dohromady druhou nejpočetnější menšinou na britských ostrovech.

Vlády obou zemí pořádají tedy opravdové a časté setkání s krajany, kterým radí, co a jak dál. Snaží se je také nalákat zpátky, i když v případě Rumunska velmi opatrně. Není žádné tajemství, že vládní sociální demokracie není většině rumunské diaspory příliš po chuti.

Další odklad znamená, že na přípravy a hodnocení je ještě času dost. Britové se ještě chvíli nemusí bát nedostatku řidičů a zdravotních sester, Rumuni a Bulhaři budoucnosti. Navíc, do obou zemí Britové také rádi jezdí za dovolenou, byť v součtu jich v Bulharsku a Rumunsku žije ani ne sedm tisíc.

Thomas Kulidakis: Klimatická změna a krétský dovolenkový ráj pod vodou

Mešita ve městě Chania na Krétě

V České republice se zatím změna klimatu naší planety projevuje především suchem, mírnou zimou a nebývale horkým létem.

Do konce října se také ve Velké Británii mohou zamyslet, nakolik tamní ekonomiku poškozuje pokles pracovníků z řad států EU8 a EU2. Dané šifry do jisté míry vysvětlují jednu část brexitu ztělesněnou bojem proti „unijním migrantům z východu“.

Britský Národní statistický úřad totiž rozděluje imigraci na tu pocházející ze států Evropské unie, které byly členy do roku 2004. Nazývá se EU15. My patříme do skupiny EU8, tedy mezi členy unie od roku 2004. Bulharsko a Rumunsko mají zvláštní skupinu EU2.

Další odložení odchodu Velké Británie a s ním související nenarušení běžného života potvrzuje, jak to s brexitem je skoro tři roky po jeho těsném vítězství v referendu.

Thomas Kulidakis

Skutečné dopady nedokázal nikdo dohlédnout. Každodenní život ukazuje, že buď žádný anebo velmi jemný brexit včetně zachování celní unie a nějaké formy volného pohybu osob by byl pro všechny nejlepší. A to nejen v zájmu britských dovolených na jihovýchodě Evropy.

Spustit audio