Thomas Kulidakis: Bulharský koronavirový experiment v zemi s nejnižší proočkovaností v EU

22. říjen 2021

Bulharsko se momentálně v rámci Evropské unie vyznačuje několika nepříliš lichotivými prvenstvími. Tamní voliči půjdou už potřetí za letošní rok k volbám, v posledních dvou týdnech Bulharsko vykazuje nejvíce úmrtí souvisejících s covidem-19  a zároveň je v zemi nejméně plně naočkovaných lidí. Dočasná vláda se rozhodla přistoupit v boji s koronavirem k opatření, kterého si neodvážily žádné vlády předtím.

Nově se Bulhaři nepodívají do žádného vnitřního veřejného prostoru typu nákupní centrum, kino, divadlo, bazén, posilovna nebo restaurace bez prokázání bezinfekčnosti. V návaznosti na toto rozhodnutí se ukázala odolnost bulharského systému vydávání certifikátů, protože si je začali Bulhaři stahovat tempem tisíc za minutu.

Čtěte také

Cílem dočasné vlády je oficiálně bojovat se stále více se šířící nákazou, polooficiálně motivovat obyvatelstvo k dalšímu očkování. Zatím je plně naočkovaných zhruba 20 procent lidí. V rámci unijních očkovacích statistik tak Bulharsko ztrácí na předposlední Rumunsko skoro 10 procent.

V sousedním Rumunsku navíc začali už omezovat lékařskou péči, která se má dostat především pacientům s covidem-19 a naléhavým případům, které nesnesou odkladu.

Zajímavé jsou na celé kauze politické reakce. Hlavní politické strany se před dalšími předčasnými volbami snaží trefit do gusta co největší části populace, což je naprosto pochopitelné.

Konzervativní strana bývalého premiéra Bojka Borisova, která už zase vede v předvolebních průzkumech, označila dočasného ministra zdravotnictví slovem „nekompetentní“. Kromě poukazu na údajnou neschopnost podotkla, že se šéf resortu zdravotnictví dopouští porušování lidských práv.

Co chce veřejnost

Podle bývalého menšího vládního partnera páchá resort, který má v popisu práce péči o zdraví obyvatel, „sociální genocidu“. Opoziční socialisté jinými slovy řekli totéž. Nádavkem přidali, že „ústavní práva občanů by se neměla omezovat“.

Čtěte také

Vítěz dvou předčasných voleb, strana zpěváka Trifonova, dala najevo své mínění prostřednictvím svého kandidáta do čela ministerstva zdravotnictví, podle nějž stávající vedení resortu „přešláplo, stojí na kraji útesu, zírá už do propasti“. Trifonovův kandidát dodal, že „požaduje okamžité zrušení zavedeného nesmyslu“. Tedy prokazování bezinfekčnosti.

Další výpady menších stran není potřeba zmiňovat, protože obrázek je jasný a asi nikoho nepřekvapí, že hlavní politické síly požadují rezignaci dočasného ministra zdravotnictví. V současném Bulharsku je to vzácná shoda lidí, kteří se jinak neshodnou vůbec na ničem. Kromě toho, jak se navzájem politicky nesnáší.

To vše znamená, že politické strany jsou si jasně vědomé, co veřejnost chce, co nechce a jak s tím zacházet.

Thomas Kulidakis

Bude tedy zajímavé sledovat, jestli se dočasné vládě, které nejde o znovuzvolení, podaří přinutit Bulhary k očkování, nebo zdali podlehne volání jak politiků, tak ulice a podnikatelů.

Ve sboru kritických hlasů totiž hlasitě zpívá předseda bulharské asociace provozovatelů pohostinství, doprovázený demonstranty před sídlem ministerstva zdravotnictví. Pokud dočasná vláda vydrží a pod tlakem neustoupí, může se možná radovat z hezčích statistik, díků se ale pravděpodobně nedočká.

Výsledek ovšem bude zajímavý a poučný i z hlediska srovnání přístupu vlády úřednické a politické a ochoty populace nechat se donutit k – podle dosavadního vývoje – nechtěnému.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.