Těžaři ohrožují archeologické naleziště v Afghánistánu

20. červen 2015

Válkou zkrušený a chudý Afghánistán má dilema – pod unikátním archeologickým nalezištěm v Mes Ajnaku, necelých 40 kilometrů od Kábulu, byla před časem objevena obrovská naleziště mědi.

„Jenomže co s dva tisíce let starým buddhistickým chrámovým komplexem, připomínajícím v mnohém starověké Pompeje?“ ptá se britský nedělník Sunday Times.

Archeologové už z naleziště vynesli na světlo velké množství zachovalých artefaktů – mimo jiné vůbec nejstarší zachovalé buddhistické rukopisy, ale i Buddhovy sochy, připomínající zmenšeniny těch, jež v roce 2001 odpálil Taliban.

Jenomže pod Mes Ajnakem je mědi v přepočtu za dva a půl bilionu korun, a to je pro ekonomiku země příliš velké pokušení. Navíc se těžařská práva podařilo kábulské vládě prodat v roce 2007 čínské státní firmě, která slibuje sedm tisíc pracovních míst. Projekt je momentálně u ledu, ale Číňané trvají na tom, že se těžit bude.

Čtěte také

Musejí však čelit stále většímu tlaku aktivistů. Americký dokumentarista Brent Huffman strávil natáčením naleziště celé čtyři roky. A na příští měsíc je objednán na audienci u afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního. Předá mu petici za záchranu starověkého města, opatřenou sto tisíci podpisy.

Ve filmu prolézá naleziště společně s afghánským kolegou Kádirem Temorím, jehož označuje za „Indiana Jonese současnosti“. Společně se svým týmem totiž nasazovali při záchraně lokality holé životy – zatímco kopali, extremisté z Talibanu přes noc do památek zahrabávali miny, aby je z místa vyhnali.

Buddhistická socha v Mes Ajnaku

„Říkali nám: když nepřestanete, nesvalujte vinu za svou smrt na nás. Můžete si za to sami,“ vzpomíná Temorí. Nechce se ale vzdát. „Nikdo nemá právo barbarsky vymazat své kulturní dědictví,“ říká.

Mes Ajnak neboli Měděný pramen byl významným městem na Hedvábné stezce. Časem však upadl a jeho trosky zavál písek. Objeven byl až v 60. letech 20. století, s vykopávkami se ale začalo až v roce 2009, kdy hrozilo, že vše zničí China Metallurgical Group.

Podle expertů by úplné odkrytí areálu trvalo 30 až 40 let, hotovo je jen asi deset procent. Podle Huffmana každým okamžikem hrozí, že Číňané začnou těžit. „Proto na poslední chvíli násobíme úsilí, abychom o nebezpečí informovali,“ dodává.

Prezident Ghaní však myslí spíše na nezaměstnané mladé lidi, těžce poznamenané dekádami válek. „Nerostné bohatství Afghánistánu je priorita. Nemůžeme ho nechat ležet ladem,“ tvrdí hlava státu.

Čínská firma na dotaz Sunday Timesů nereagovala. Podle amerického antropologa Marka Kenoyera je však Mes Ajnak nejvýznamnějším objevem ve střední Asii za posledních sto let. „Zničit jej by bylo stejné jako zničit Atlantidu,“ varuje.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio