Této vládě bych moc peněz do rukou nedával, říká o Babišově chuti privatizovat ekonom Tomáš Ježek

12. červen 2015

Ministr financí Andrej Babiš by chtěl privatizovat některé státní a polostátní firmy. Zbavoval by se stát rodinného stříbra, nebo zátěže?

Měla by vláda prodat i prosperující firmy, a hrozí v některých případech bezpečnostní riziko? Jak by měli politici peníze z prodeje státních podniků využít?

„I když jde jen o zbytky majetku, z principiálních důvodů s privatizací samozřejmě souhlasím,“ uvedl v pořadu Pro a proti ekonom a bývalý ministr a předseda Fondu národního majetku Tomáš Ježek.

Obavy o ztrátu kontroly nad zprivatizovaným majetkem jsou liché, domnívá se jeden z otců porevoluční privatizace. „Musí se to ohlídat, ale to není koncepční důvod, proč neprivatizovat.“

Ježek spíš pochybuje o schopnosti dnešních politiků dohlédnout na kontrolu privatizovaných podniků.

Další otázkou je, co se získanými penězi vláda udělá. „Když jsem to měl v ruce já, prosadil jsem, že o výnosech z privatizace může rozhodnout jen Parlament. To se potom změkčilo u velké privatizace, ale riziko tady samozřejmě je,“ připomněl Ježek.


Ježek: „S bývalými náměstky jsme se shodli, že by bylo lepší vůbec neprivatizovat, protože této vládě bych moc peněz do rukou nedával. Ona by asi s těmi penězi nedobře hospodařila, a začala by je používat na uplácení voličů a nadbíhání zájmovým skupinám.“

Ekonom Zdeněk Kudrna je zastáncem individuálního přístupu k jednotlivým kandidátům na privatizaci. „V některých případech určitě ano, ale v případě jiných společností už debata může být složitější.“


Kudrna: „Teoreticky jde zprivatizovat i Centrální banka, ale v tom okamžiku by vše muselo být natolik regulováno, že stejně bude o hospodářských výsledcích podniku rozhodovat spíše státní úředník než tržní situace… Nevyhneme se tomu, že stát musí fungovat, a musí být schopen vše spravovat, ať už z pozice vlastníka nebo regulátora. Bez toho s těmito majetky rozumně nakládat nelze.“

Podle něj jde u zvlášť strategických podniků spíše o to, jak jsou spravovány, než zda jsou ve státním, nebo v soukromém vlastnictví.

Ztrátě kontroly nad privatizovanými podniky stát musí předcházet a vyhnout se jí. „Není to bezrizikové, a je to o tom, že stát musí být schopný svou majoritu spravovat tak, aby kontrolu opravdu dokázal udržet,“ radí ekonom.

„Z 90. let jsou zkušenosti, kdy se státní majorita přiblížila velmi těsně k polovině, došlo k drobným chybám, a najednou stát ztratil kontrolu nad Investiční a poštovní bankou či Českou pojišťovnou,“ vzpomněl známé korupční kauzy Zdeněk Kudrna.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio