Testosteron v novém Terminátorovi a spousta respektu k Japoncům v Bitvě u Midway

8. listopad 2019

Vítek Schmarc, Tomáš Stejskal a Aleš Stuchlý proberou v dalších Čelistech otázku alkoholismu u mladistvých při recenzi snímku Abstinent, řeknou si, zda je Arnold Schwarzenegger stále testosteronový bijec číslo jedna v dalším díle Terminátora, a pak se rozněžní při totálním železném infernu bitvy u Midway.

Aleš, Vítek a Tomáš se mrkli na film Abstinent o devatenáctiletém Adamovi. Je to maturant a také alkoholik. „Je to neobvyklý počin. Bohužel režisér David Vigner se úplně netrefil. Má za sebou víc filmů o společenských tématech, ale většinou středometrážních a krátkometrážních. Tenhle film by byl mnohem lepší, kdyby měl třeba poloviční stopáž. V retrospektivách se ztrácíme, nevíme ani, proč Adam začal pít. Nefunguje to jako psychologická sonda, není to přesvědčivé. Zůstává z něj alespoň ten dobrý úmysl,“ lituje Tomáš. Zároveň varuje posluchače Radia Wave, že pití alkoholu může být špatné.

Z filmu Bitva u Midway

Vítek má režiséra Rolanda Emmericha rád, ačkoliv vývoj jeho vztahu k tvůrci byl poměrně komplikovaný. „Ve svém intelektuálním období jsem ho nenáviděl za film Den nezávislosti. Pak jsem viděl Den poté, ten jsem odmítl. Potom jsem si ho pustil asi desetkrát. Teď natočil film o mé nejoblíbenější bitvě – u Midway,“ rozplývá se Vítek. Film nicméně ještě neviděl, a tak se o něm pobavil Aleš s Tomášem, kteří si od snímku neslibovali, podobně jako Vítek, dvě hodiny čisté rozkoše, a jsou tak trochu víc objektivní.

„Žádnou ze stíhaček ale neřídil prezident Spojených států,“ kritizuje snímek Tomáš, vzpomínaje na Den nezávislosti a amerického prezidenta ve stíhačce bojujícího s vesmírnou invazí. „Bitva u Midway se pokouší být vážné válečné drama. Pro mě je to trochu zaseklé někde mezi skutečností a tou absolutní fikcí ze Dne nezávislosti. Je tam spousta respektu k Japoncům, jsou to sympatičtí kluci. Zároveň to ale není silné drama, je to trochu béčkové,“ lituje Tomáš. „Je to železárna a totální inferno v těch bojích. Epická rozkoš ze soubojů, je to nesmírně obratné, lety střemhlav si budete pamatovat ještě dlouho,“ chválí Aleš technickou stránku snímku.

Jaký je nový dokument Martina Marečka Dálava? A co Pardon, nezastihli jsme vás? A může ještě někoho zajímat Terminátor? Pusťte si Čelisti!

Spustit audio