Test digitálního rozhlasu z Klínovce

20. červen 2014

Od konce července do 14. srpna probíhá v severozápadních Čechách test digitálního rozhlasového vysílání. Signál je šířen z vysílače Klínovec s výkonem 2,5 kW. "Je pokryto poměrně rozsáhlé území Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje," řekl Tomáš Řapek ze společnosti Teleko, která test zajišťuje.

Digitální vysílání je testováno na kanálu LG ve standardech DAB a DAB+. Vysílané programy jsou obdobné jako při předchozích testech: ČRo 2 - Praha (DAB, 192 kbit/s), Český rozhlas Plzeň - vysílání pro Karlovy Vary (DAB, 192 kbit/s), dále ČRo Radio Wave (DAB+, 64 kbit/s) a ČRo Leonardo (DAB+, 64 kbit/s).

Společnost Teleko je momentálně jediná, která v České republice digitální rozhlasové vysílání pravidelně testuje, a to dlouhodobě ve spolupráci s Českým rozhlasem. Na konci března 2009 zaregistrovala vysílací rada Teleko jako provozovatele digitálního rozhlasového vysílání deseti stanic.

Pokrytí Karlovarska signálem digitálního rozhlasu při testu v srpnu 2009

Digitální rozhlasové vysílání může být šířeno souběžně se stávajícím analogovým, o jehož vypínání se neuvažuje dříve, než po roce 2020. K poslouchání stanic v DAB a DAB+ je potřeba přijímač, který tyto normy podporuje, běžná rádia si s nimi neporadí. Stanice Českého rozhlasu je možné digitálně naladit také v televizní síti DVB-T, v tzv. veřejnoprávním multiplexu.

Předchozí test proběhl od poloviny ledna do poloviny února 2009 v Brně.

Pokrytí Lounska a Žatecka signálem digitálního rozhlasu při testu v srpnu 2009

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.