Teslasuit - hmatový oblek pro virtuální realitu

26. leden 2016

Britská firma Tesla Studios vyvinula progresivní oblek z omyvatelného neoprenu, který umožňuje hráčům i uživatelům jiných programů na bázi virtuální reality pociťovat na většině těla simulované hmatové vjemy, spojené s akcemi ve virtuálním prostředí.

Firma nabízí oblek Teslasuit ve dvou základních variantách, jako základní (Pioneer) nebo pokročilou (Prodigy) kombinézu, navíc také jako samotné sako nebo jen kalhoty. K obleku jsou také dodávány originální brýle virtuální reality, avšak oblek je kompatibilní i s VR brýlemi od jiných výrobců.

Funkce obleků je založena na principu elektrosvalové stimulace EMS (Electro Muscular Stimulation), přenášené pomocí proudu o frekvencích 1-500 Hertzů. To umožňuje jejich nositelům díky vestavěným stimulačním prvkům pociťovat například vanutí větru, tlumené nárazy kulek, dotyky nebo objetí druhého člověka.

Komunikace obleku s externím hardwarem, kde je spuštěn příslušný program virtuální reality, probíhá přes spojení Bluetooth. Příslušný komunikační modul je umístěn na opasku (T-belt), jehož součástí je i malý nositelný počítač se 4-jádrovým procesorem o frekvenci 1 GHz a s vnitřní pamětí pro programy a uživatelská nastavení. Opasek dále obsahuje baterii.

Na nositelném počítači běží speciální operační systém TeslaOS. Kromě modulů pro ovládání hmatových vjemů a teploty je k němu možno dodat také modul pro zachycování pohybu různých částí těla (motion capture - Mocap). Oblek tedy může hmatové/dotykové vjemy nejen zachycovat ale někdy také produkovat a vysílat směrem k ostatním hráčům. Oblek sám o sobě nepokrývá hlavu, chodidla ani ruce a prsty, firma však slibuje pozdější možnost dokoupení hmatových rukavic (T-gloves).

Elektrosvalová stimulace uvnitř obleku probíhá u varianty Pioneer v rámci 16 kanálů, varianta Prodigy má kanálů 52 a navíc ještě 2 další prvky pro řízení vnitřního klimatu (Climate Control), které mění kontaktní teplotu. Ovládání teploty je však velmi energeticky náročné, což limituje dobu používání obleku z několika desítek hodin na pouhé 2 hodiny.

Samostatné kalhoty resp. samotné sako stojí 750 resp. 800 liber, celý oblek 1200 (varianta Pioneer) resp. 1800 liber (varianta Prodigy). Firma k obleku také nabízí nástroje pro vývoj software a navíc jednu akční hmatovou hru kterou je paintball ve virtuální realitě (VR Digital Paintball Game). Rovněž je přibalena aplikace pro hmatovou komunikaci a virtuální setkávání (Tactile T-Messenger / Virtual Meetings App).

Zdroje: Tesla Studios, Futurism, Road to VR, Teslasuit, Kickstarter, Youtube

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio