Terezínem zazní dětská opera Brundibár. Zazpívají a zahrají ji děti z Dismanova souboru

27. leden 2015

Dnešního závěrečného dne akcí v terezínském komplexu k 70. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim se zúčastní také Dismanův rozhlasový dětský soubor. Vystoupí tam s dětskou operou Brundibár Hanse Krásy, která vznikla na libreto Adolfa Hoffmeistera krátce před druhou světovou válkou.

V terezínském ghettu v letech 1943 a 1944 operu celkem pětapadesátkrát sehrály děti. Naprostá většina z nich zemřela ve vyhlazovacích táborech.

Jednoduchý děj opery, jehož jádrem je pohádkový souboj dobra se zlem, získal v drastických podmínkách zcela nové kontury: děti spolu se zvířátky přemohly nejenom zlého flašinetáře Brundibára, ale v jeho postavě také personifikovaného Hitlera.

Brundibár měl v podání Dismanova souboru premiéru 18. října 1991 v Terezíně.


Brundibár poražen,
už jsme ho dostali.
Zaviřte na buben
válku jsme vyhráli.
Vyhráli proto jen,
že jsme se nedali
že jsme se nebáli
že jsme si všichni svou
písničku veselou
do kroku zpívali.
Kdo má právo rád
a při něm obstojí
a kdo se nebojí
je náš kamarád
a smí si s námi hrát.

Jak říká vedoucí souboru Václav Flegl, opera je po hudební stránce jednoduchá:

„Ale nejsložitější na tom je, že to hrají děti jako divadlo. Honí se při tom, je tam spousta i veselých momentů a hlavně má to v sobě symboliku boje dobra se zlem, která znamenala velmi pozitivní okamžiky pro tehdejší děti v terezínském ghettu.“

Včera se v soboru rozhodovalo, kdo z dětí dnes v Terezíně vystoupí. A všechny u toho chtěly být.

A jak vystoupení bude vypadat?

„Skončilo to slzičkami, protože všechny děti se toho chtějí účastnit,“ popisuje Václav Flegl.

„Zazpíváme Ukolébavku, což je velmi jímavá skladba, kterou si všichni pamětníci dodnes zpívají a připomínají. Je velmi smutná a zároveň připomínkou jejich kamarádů, kteří zemřeli. Děti odzpívají Ukolébavku, otočí se a proti nim půjde projekce na dvě velké obrazovky z černobílého filmu, který byl pořízen švýcarským Červeným křížem přímo v Terezíně. Finálová skladba zazní z filmu z roku 1944,“ upřesňuje vedoucí Dismanova rozhlasového dětského souboru.

autoři: mvo , bum
Spustit audio