Tereza Zavadilová: S Kellnerem odchází jedna dlouhá éra

31. březen 2021

Majitel PPF Petr Kellner byl nejenže nejbohatším Čechem, ale dostal se i do ligy největších magnátů světa. Mezi ty, kteří rozmnožují majetek už po generace, nebo ty, kteří změnili svět geniálním nápadem. Kellner nebyl ani jedno. O to větší však byla jeho odolnost a byznysové nadání. A duch místa a doby, který jeho plnou realizaci v tak mladém věku umožnil. 

Člověk, který vládne stovkám miliard korun, stovce tisíc zaměstnanců a milionům zákazníků, se nutně stane institucí. Podobně jako politik z nejvyššího patra či monarcha. 

Na rozdíl od nich ale Petr Kellner kolem sebe neměl tradiční institucionální strukturu, ve které nahradit silnou osobnost je sice bolestivé, ale ne nemožné. Po Kellnerovi zbyde prázdné místo jak v jeho byznysovém království, tak ve veřejném prostoru, který je velký tak, jaká byla jeho moc. 

Čtěte také

PPF Petra Kellnera zcela fungovala na charismatu, síle a hodnotách svého zakladatele. Centrála firmy je něco jako malé vojenské ústředí, ve kterém se skupinka nejvěrnějších radí o tom, kterou firmu koupit, jak ji řídit, co prodat. Z této centrály se řídily stovky firem.

Kellnerovi blízcí spolupracovníci říkali, že charakteristikou PPF je gravitace Petra Kellnera. On byl u všech rozhodnutí včetně výběru všech důležitých lidí. Samozřejmě že každá z firem, které má PPF v portfoliu, má své vedení a její byznys pojede dál. Impérium však ztratí onu gravitaci. Najatý management ji těžko nahradí. Jednotlivé kusy budou lákat dost zájemců nejen mezi českými miliardáři.

Kellnerova smrt ovlivní i veřejný prostor. Podnikatel za sebou nechává odkaz v podobě Institutu Václava Klause i všech jeho satelitů včetně dlouholetého vlivu na akademické vzdělání mladých ekonomů právě skrze protagonisty jeho think tanku. Ti sedí na vlivných místech v celé zemi. 

Pole po Kellnerovi je volné

Hradní vazba pokračovala i přes prezidenta Miloše Zemana. Oba prezidenti mimochodem Kellnerovi cestu k impériu v jisté době umetli – Klaus ho podpořil na začátku ovládnutí České pojišťovny, Zeman mu její klíčovou část v pozici premiéra odprodal. Informovaní říkali, že o tom, kdo bude příští prezident, se rozhoduje v PPF. 

Čtěte také

Dosud existovaly v České republice dva silné mocenské proudy. Kabinet Andreje Babiše (ANO) a Zemanův Hrad. Byť se to často navenek nezdálo, tyto proudy byly v kontradikci. Nebo se aspoň držely vzájemně v šachu. A Babiš respektoval hradní pány především kvůli tomu, že měli Kellnera v zádech. 

Smrt nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, sama o sobě tragická, bude mít dalekosáhlé důsledky na dění v Česku. Může do nejvyššího patra byznysu a politiky přinést systémovou změnu srovnatelnou s pádem IPB před dvaceti lety. Tehdy se poměrně bolestivě uzavřela první, divočejší kapitola budování kapitalismu.

Lákavé pole po Kellnerovi je volné. Buď jej obsadí podobná váhová kategorie, kterou by kromě Andreje Babiše mohl být ještě Daniel Křetínský, pokud bude chtít. Nebo přijde s parlamentními volbami na scénu nějaká nová síla, která zatím ještě vidět není.  

Autorka je ekonomická novinářka

Spustit audio