Tereza Zavadilová: Dolar posiluje, ale docela to bolí

13. červenec 2022

Kdo letos v létě míří do dolarové země, dovolená se mu poněkud prodraží. Za dolar totiž zaplatí tolik korun, co za euro. Evropská měna po dvaceti letech propadla k paritě s dolarem. Koruna za rok k dolaru oslabila o dvanáct procent, ovšem euro k dolaru skoro o dvacet procent. Kursu koruny k euru pomáhá už od února, od začátku války na Ukrajině, intervence centrální banky.  

Důvodů k oslabování eura i posilování dolaru je víc a nejsou vždy úplně tytéž. 

Dolar se osvědčil jako bezpečný přístav a uchovatel hodnoty v současné inflační krizi. To platí už od loňského podzimu, kdy posilování americké měny zrychlilo. Dolar má dosud nezpochybnitelnou pozici také jako nejrozšířenější rezervní měna světa, většina centrálních bank kupuje dolary. 

Čtěte také

Inflační vlna s očekávaným globálním ekonomickým zpomalením způsobuje úprk z rizikových aktiv, kam patří asijské a jiné exotické trhy a měny. Peníze investoři stáhli do dolaru v jejich neprospěch, takže například čínská či japonská měna za tu dobu klesly – japonský jen až na třicetileté minimum. Atraktivitu dolaru zvýšily také úrokové sazby, protože americký Fed začal se zvedáním úroků dříve než Evropská centrální banka (ECB).

Očekávání dalšího růstu úrokových sazeb ve Spojených státech je to, co měnu v očích investorů i dále zatraktivňuje. Bojovat s inflací se Američanům i přes silný dolar zatím moc nedaří.

V posledních týdnech naopak euro slábne v obavách ze zhoršení ekonomické situace v Evropě a hrozba recese je teď nejskloňovanějším pojmem v debatách. Podle aktuálního průzkumu Bloombergu se pravděpodobnost recese v eurozóně zvedla na vysokých 45 procent.

Čekají se další problémy s dodávkami plynu do Německa, a tedy další oslabení nejsilnější ekonomiky – i těch na ni navázaných, včetně české.

Krize na obzoru?

ECB by měla tento měsíc poprvé po deseti letech zvýšit sazby, což je podle některých ekonomů pozdě – centrální banka je už nějakou dobu kritizována za to, že drží úroky nízko kvůli obavám z toho, že by zadlužené země jako Itálie či Řecko měly problém financovat svůj dluh.

Na druhou stranu inflace není v Evropské unii rovnoměrná, třeba právě v Itálii i ve Francii je relativně nízká, a slabé euro pomáhá evropským exportérům.

Posilování dolaru není pro globální ekonomiku žádná výhra, naopak. Do inflačního kotle to ještě přitopí, protože mnoho světových dovozů – včetně ropy – je počítáno v dolarech. Dlouho slavit nebude ani Amerika, silná měna totiž srazí poptávku po zboží vyráběném ve Spojených státech, což může zvyšovat tamní nezaměstnanost i už tak velký obchodní deficit země. 

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka,

Ještě problematičtější může být vývoj na rozvojových trzích. Rozvojové země už půl roku trpí velkým odlivem kapitálu i oslabováním měny. Většinou drží státní dluh právě v dolarech, takže nyní pravděpodobně dluží více než před rokem, aniž by si půjčily jediný cent navíc. Další „asijská krize“ vyvolaná silným dolarem je asi to poslední, co rozbolavělý svět v tuto chvíli potřebuje.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Související