Tereza Zavadilová: Ceny realit klesly. Krize ale na dveře neklepe

26. duben 2023

Nastalo to, co všichni očekávali. Realitní trh v Česku se přehřál. A nyní se čeká na okamžik, kdy se trend otočí. Opatrně se o budoucím poklesu cen realit začalo mluvit loni po nárůstu inflace. Příliv ukrajinských uprchlíků ale zvýšil poptávku po pronájmech, která jinak během pandemie covidu utrpěla. To pomohlo očekávaný pokles cen zastavit.

Nyní už jsou nová čísla neúprosná – ceny bytů propadly o desetinu. A neklesly jen ceny bytů ve staré zástavbě, zlevňovat začali i developeři.

Čtěte také

Přesto jsou ceny bytů a domů v Česku stále velmi vysoké a pro velkou část populace nedosažitelné. Za osmdesátimetrový byt tři plus jedna v Praze by zájemce zaplatil stále zhruba 10 milionů korun a v regionech šest a půl. Splátka hypotéky v první případě je bratru 60 tisíc korun měsíčně a banka bude požadovat složit dva miliony cash. A na to rozhodně mladé rodiny, které o bydlení ve vlastním začínají uvažovat, nemají.

A nejsou samy. Cena bytů se v posledních šesti letech zhruba zdvojnásobila, zatímco průměrná mzda vzrostla o třetinu. Dostupnost bydlení se tedy výrazně zhoršila. 

Češi čekají na pokles úrokových sazeb

Že se ceny nemovitostí odtrhly do reality, dokládá také to, že nájem u zmíněného pražského tři plus jedna bude proti splátce hypotéky asi tak poloviční.

Čtěte také

Navíc téměř zamrznul trh s hypotékami. Ten v roce 2021 prožil rekordní rok, kdy se během jednoho měsíce prodaly nové hypotéky v objemu přes 50 miliard korun. Současná realita je někde na úrovni sedmi osmi miliard měsíčně. A většinou jde o refinancování hypoték existujících. Hypotékáři přitom běžně představují polovinu kupců. Dneska ani ne pětinu.

Česko není jedinou zemí, kde ceny realit kvůli vysoké inflaci i jistému obratu ekonomického cyklu klesají. Pokles hlásí statistici ve Spojených státech, Kanadě i Austrálii. Podle Eurostatu nemovitosti zlevnily ve 14 zemích Evropské unie, nejvíce ve Švédsku, které zažívá už přímo realitní krizi. 

Vysoká inflace, která vede centrální banky ke zvyšování sazeb, totiž způsobuje to, že klesají výnosy nemovitostí v porovnání s bezrizikovými výnosy třeba na spořicích účtech či státních dluhopisech. Institucionálním investorům se pak nevyplatí v nemovitostech vázat peníze.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

Zatímco zdražující nemovitosti jsou především sociální problém, prudký propad cen realit může být velká potíž ekonomicky – zástavy nepokrývají hodnotu nemovitostí, banky přestanou půjčovat developerům a stavebním firmám a hospodářství klesne. Takto realitní krize v roce 2008 odstartovala celkovou krizi ekonomickou.

Tak zle ale nebude. Mírný pokles cen nemovitostí Česku jedině prospěje. Lidé z realitního trhu soudí, že Češi čekají na pokles úrokových sazeb a hypotéky se zase rozjedou. S nimi i poptávka a ceny nemovitostí. Dlouhodobě vyladit dostupnost bydlení tak bude zase na politicích.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio