Tereza Chaloupková: Rakouská „Ibiza-gate“ pokračuje druhým jednáním

14. září 2020

Pokračování parlamentního vyšetřování v Rakousku se s příchodem podzimu dostává do další fáze. Po letní pauze se zase začaly vytahovat podrobnosti.

Dokonce teď už i kompletní videozáznam onoho osudného večera na Ibize, kde byl tehdejší vicepremiér Heinz-Christian Strache zachycen při siláckých řečech v alkoholovém opojení, které ale zcela přesně daly nahlédnout do praktického fungování politikaření a financování nejvyšší rakouské státní politiky. Skandál tehdy nedozírných následků měl jeden následek konkrétní – předčasný pád vlády a vyobcování Heinze-Christiana Stracheho z vlastní strany a politických funkcí.

Čtěte také

Jenomže nehledě na stupeň tehdejšího pohoršení a odsouzení Stracheho chování, Heinz-Christian Strache se snaží pomaloučku doplížit zpátky do podvědomí lidí, na politické výsluní. A kandiduje za svou vlastní stranu ve vídeňských lokálních volbách, které se budou konat začátkem října.

I proto se domnívají rakouští političtí komentátoři, že je nesmírně důležité takzvanou kauzu Ibiza důkladně vyšetřit a konkrétně a veřejně pojmenovat všechny přestupky, jichž se bývalá vláda dopouštěla. To samozřejmě v sobě obsahuje i předpoklad, že Heinz-Christian Strache nebyl jedinou figurou, která zosobňovala případnou prodejnost bývalé lidovecko-svobodné vlády, která je předmětem právě probíhajícího parlamentního vyšetřování.

Dokazování přesného bodu překročení červené čáry

Díky Stracheho výpovědím na nahrávce z ostrova Ibiza je ve středu pozornosti hazardní koncern Novomatic. A v současné době, druhého jednání „Ibiza-gate“ se šetří jeho propojení s jak tehdejší, tak nynější vládní stranou ÖVP.

Čtěte také

Jako centrální figuru pro tento bod vyšetřování si komise určila svého vlastního předsedu Wolfganga Sobotku z ÖVP. Na jisté kontroverzi, kterou s sebou toto spojení nese, si smlsává opozice a snaží se tlačit na to, aby člověk, jakkoli možná spojený či nespojený s celou aférou, nepředsedal její vyšetřovací parlamentní komisi.

Předseda národní rady Sobotka je zakladatelem Institutu Aloise Mocka, což je předsálí stranické organizace ÖVP. A jako takové dostalo také malou částku připsanou na účet od firmy Novomatic. Sobotka tento stín podezření i to, že by hrál nějakou roli v dosazování konkrétních lidí do dozorčích rad Casinos Austria, popírá.

Dnes už skoro zlidovělé rčení, že „Novomatic platí všechny“, které Strache na Ibize pronesl, nevědouc, že je nahráván skrytou kamerou, dostává s dalšími stopážemi videa, které má nově vyšetřovací komise k dispozici, konkrétních obrysů.

Čtěte také

Znění nahrávky prozrazuje doslovně toto: „Koukni, existujou lidi, kteří platí Kurzovi i nám. Ale minimálně je to fér, prostě dávají oběma stranám. A pak existují ještě velcí hráči, kteří platí rovnou všechny tři strany. Jako Novomatic kupříkladu, to je jen pragmatické,“ pronáší zpocený Strache na videu z Ibizy.

Video uniklo na veřejnost loni v květnu. Není tomu ještě tedy ani rok a půl a obrysy největšího politického skandálu rakouské moderní historie se rozmazávají a rozpíjejí v každodenním zpravodajství a složitosti dokazování přesného bodu překročení červené čáry. Nepomáhá tomu ani zjitřená debata o nutnosti začerňování některých pasáží v přepisu důkazního videa z Ibizy. Ze 190 stránek jich je 140 kompletně začerněných.

Vídeňské nejvyšší státní zastupitelství se rozhodlo parlamentní vyšetřovací komisi předat totiž jen pasáže s možnou trestně-právní relevancí. Na další vývoj a konkrétní výstupy si tak rakouská veřejnost i opozice bude muset počkat do plánovaného konce vyšetřování letos v prosinci.

Autorka je spolupracovnice ORF

autor: Tereza Chaloupková
Spustit audio