Teologie a sociální práce - stýkání a potýkání?!?

7. duben 2013

Teologie může přispívat k lepšímu přístupu v sociální práci. Ta zase naopak v mnoha případech obohacuje teologické myšlení a uvažování. Z této premisy už 20 let vychází vyšší odborná škola Jabok. Studenti se na ní vzdělávají nejen v sociální práci, ale současně právě také v teologii.

Podrobněji představil vzájemné stýkání a potýkání jeden z přednášejících na Jaboku, který má zároveň bohaté zkušenosti s prací s klienty. Kněz, salesián a pracovník v nízkoprahovém klubu Vrtule v pražských Kobylisích Ladislav Heryán upozorňuje, že vztah teologie a sociální práce se krásně ukazuje na vztahu sociálního pracovníka a klienta: „Snažím se studentům vysvětlit, že ke klientovi mají přistupovat s vědomím jeho tří rozměrů. Klient má tělo, duši a ducha. Je jedno, jestli se s ním o nich bavíme, nebo ne. Důležité je mít je všechny na paměti.“

Salesiánský kněz Ladislav Heryán spojuje při práci v nízkoprahovém klubu Vrtule své zkušenosti z praktické teologie i ze sociální práce. Přiznává, že Bibli v klubu moc často do ruky nebere. Ale nevidí v tom problém.

„Pro moje klienty - pro děti, které sem přicházejí - není Bible nebo spiritualita vyslovené téma. Nemluvíme o tom většinou přímo, konkrétně, ale v jejich životě to téma je.“

Dvacet let dialogu

Na vzájemný vztah teologie a sociální práce se zaměří konference, která se koná u příležitosti 20. výročí založení školy Jabok – vyšší odborné školy sociálně pedagogické a teologické. Marie Vorlová, která na Jaboku přednáší o sociální práci, podotýká, že konference má víc cílů: „Určitě očekáváme, že nějakým způsobem shrne naši práci. Když se slaví výročí, lidé se rádi ohlédnou za tím, co už udělali a kam dospěli. Ale hlavně bychom chtěli na konferenci nacházet nové inspirace a nové cesty pro další období.“

Jabok - Vyšší odborná škola

Konference nese název Sociální práce a teologie. Dvacet let dialogu. „Právě důraz na dialog je podstatný,“ doplňuje Marie Vorlová.

Impulzy si totiž oba obory vyměňují vzájemně. Příspěvky na konferenci se budou věnovat zejména prakticko-teologickým, sociálně-pastoračním a pedagogickým tématům, jež se také odrážejí v práci Jaboku a mohou se dotýkat řady oblastí sociální práce, např. práce s rodinou a s mládeží, speciální a zážitkové pedagogiky, lidských práv či etické výchovy.

Diskuse o těchto tématech proběhne na pozadí dlouholeté zkušenosti VOŠ JABOK s hledáním podoby vztahu teologie a sociální práce ve svém studijním oboru Sociální práce a teologie a v oboru Pastorační a sociální práce, nabízeného ve spolupráci s ETF UK, která konferenci spolupořádá.

Sociální práce ovlivnila teologii, vysvětluje kněz a teolog Alois Křišťan z Teologické fakulty Jihočeské univerzity. A uvádí hned několik příkladů: „Třeba teologie pozemských skutečností, která se zformovala ve 40. letech 20. století, obracela pozornost ke světu, ve kterém žijeme, ke konkrétním situacím. Právě toto sociální práce popisuje.“

Jako další podobné příklady lze podle Aloise Křišťana uvést teologii osvobození, feministické teologické proudy nebo třeba tzv. černou teologii a také nejrůznější teologie třetího světa.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio