"Temný den" měl na svědomí lesní požár

22. září 2010

V roce 1780 zažily americké kolonie záhadný "Temný den". Nejnovější výzkumy dokazují, že jej měl na svědomí dým z rozsáhlých požárů, jež vypukly na jihu Kanady.

Datum 19. května 1780 vešlo do dějin Spojených států jako "Temný den". Ve dne byla taková tma, že rostliny zavíraly květy. Ptáci přestávali zpívat a ukládali se ke spánku. Lidé usedali k obědu a zapalovali svíčky, aby na jídlo vůbec viděli. Někteří byli přesvědčeni, že nadchází biblický Soudný den.

Nejvíce svědectví o "temném dni" pochází z Nové Anglie. Dobové záznamy však dokládají, že tma zavládla i v dalších oblastech na východním pobřeží Severní Ameriky. Deník budoucího prezidenta Spojených států generála George Washingtona obsahuje zápis o tom, že jej "Temný den" zastihl v New Jersey.

Příčina "Temného dne" zůstávala po staletí zahalena tajemstvím. Vědci z Missourské univerzity vedení Richardem Guyettem nyní letitou záhadu rozlouskli. Pomohl jim k tomu výzkum letokruhů stromů, jež rostly v druhé polovině 18. století na jihu Kanady.

Na rozsáhlém území nese dřevo těchto stromů neklamné známky po obrovském lesním požáru. Oheň strávil kůru a poškodil živá pletiva. Letokruhy z roku 1780 obsahují stopy po dřevěném uhlí ze spáleného dřeva a pryskyřice, která se vylila, když se stromům rány způsobené ohněm zacelovaly. Požáry byly tak intenzivní a rozsáhlé, že se oblaka hustého dýmu dostala vysoko do atmosféry a zastínila slunce na lokalitách vzdálených stovky kilometrů.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 13. 6. 2008 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.