Temná hmota se opět nenašla

20. duben 2012
Monitor

Podle současných teorií by se v těsné blízkosti Mléčné dráhy mělo nacházet velké množství temné hmoty. Dosud nejrozsáhlejší průzkum však její přítomnost nepotvrdil.

Hypotetická temná hmota má vysvětlit určité nesrovnalosti mezi pozorovaným a vypočítaným chováním galaxií. Na rozdíl od temné energie není ve vesmíru rovnoměrně rozložená, ale tvoří shluky kolem galaxií. Kolem okrajů naší Mléčné dráhy by se jí teoreticky mělo nacházet velké množství, ale veškerý lov na temnou hmotu byl zatím neúspěšný. Výjimkou není ani dosud nejrozsáhlejší pátrání, pro které astronomové využili několik různých teleskopů. S jejich pomocí prozkoumali pohyb více než 400 hvězd v poměrně omezené oblasti pod zploštělým diskem Mléčné dráhy, která sahá do vzdálenosti 13 000 světelných let od slunce.

Extrapolací získaných dat vědci vypočítali rychlost hvězd na druhé straně disku. Tato oblast je asi čtyřikrát větší než ta, se kterou pracovaly dřívější studie. Přesto se v ní temnou hmotu nepodařilo nalézt. Rychlost zdejších hvězd se totiž dá uspokojivě vysvětlit i bez existence temné hmoty. Nová data však podle vedoucího studie Christiana Moni Bidina z chilské Univerzity v Concepciónu existenci temné hmoty nevyvracejí. Temná hmota ve vesmíru je a vysvětluje pohyb galaxií, ale zřejmě se nachází někde jinde.

Zdroj: The Astrophysical Journal

-----

<p> <iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/sf3fVzzUZqU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio