Téměř rok už jsou někteří uprchlíci z Ukrajiny v České republice. S čím vším se museli vypořádat? A jaké jsou teď jejich pocity?

22. únor 2023 08:00

Ukrajinka Valentýna přišla do České republiky se dvěma dětmi krátce po ruské invazi. Útočiště přitom našla shodou nejrůznějších náhod a přispěním pracovníků Českého rozhlasu v Polné na Jihlavsku.

„Chtěla bych, aby děti šly do české školy, ale je problém s jazykem,“ popisovala v březnu loňského roku Valentýna hlavní překážkou, se kterou se museli Ukrajinci vyrovnat.

Až do ruské invaze na Ukrajinu nikdo z nich nebyl za hranicemi rodné země.

Jazykovou bariéru se podařilo částečně odstranit díky kurzům češtiny. Do české školy tak postupně nastoupili jak mladší Denis, tak i starší Arťom. Ten se navíc musel rozhodnout, kam půjde po základní škole. Volba padla na obor nástrojář.

„Rok, dva, tři zpátky jsme s tátou a kamarádem často v garáži rozebírali spoustu motorů,“ vysvětluje starší ze synů Valentýny své rozhodnutí.

Mladá Ukrajinka mezi tím získala práci v jednom ze skladů v Jihlavě, kde jezdí s elektrickým vozíkem. Za necelý rok v Česku si tady její rodina zvykla, přiznává.

„Na Ukrajině máme příbuzné, dům. Tady jsme si ale taky už zvykli. Bude pro nás hodně složité se vrátit, jestli se nakonec rozhodneme odjet domů,“ říká.

Rok válečných uprchlíků Valentýny a jejích synů v Česku sledoval Patrik Salát, poslechněte si reportáž.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související