Tělocvik pro ženy? V Saúdské Arábii žhavé téma

Poradní sbor saúdskoarabské vlády uložil ministerstvu školství, aby se zabývalo zavedením tělocviku do státních dívčích škol. Jak píše na své webové stránce televizní stanice Al-Arabíja‎, v království tento krok vyvolal bouřlivou debatu.

Zastánci poukazují na vysoký výskyt obezity a cukrovky mezi ženami, odpůrci zase na ohrožování tradičních hodnot.

Generální tajemník rady pro vyšší školství Muhammad Sálih řekl, že Rijád už zahájil nábor sportovních trenérů v zahraničí. Saúdská Arábie původně tělocvik v dívčích školách zakazovala, avšak soukromé instituce se tím loni přestaly řídit a zařadily cvičení do osnov. Poradní rada ho teď podle stanice Al-Arabíja chce zavést také do státních škol, což uvítal Mezinárodní olympijský výbor i ochránci lidských práv z Human Rights Watch.

Domácí list Al-Vatan svůj komentář k tématu otiskl s titulkem Oženili byste se s dívkou, která sportuje? Článek vyznívá ve prospěch tělocviku a obsahuje neblahé statistiky. Vyplývá z nich, že obezitou trpí tři čtvrtiny obyvatel království, a to včetně žen. Autor dále upozorňuje, že nadváha se pojí s 80 procenty případů diabetu. Konzervativní duchovní ale hovoří o inovaci v západním stylu. Jeden z nich, Abdalláh Daúd, dokonce napsal, že nové kroky povedou k „nevěře a prostituci“.

Spisovatel Abdalláh Hamídaddín se domnívá, že rozhodnutí Poradní rady se netýká ani tak sportu nebo práv žen, jako pravomocí náboženských institucí. „Existují fanatičtí vykladači islámského písma s hlubokou nedůvěrou k ženám, které podle nich mají jedinou možnost, a to lehnout si a umřít. Proto se vláda rozhodla zasáhnout a dát ženám naději na přirozený život,“ řekl Hamídaddín.

Novinář Mudvahí v listu Al-Vatan napsal, že vládu k rozhodnutí vedl právě vysoký počet obézních žen. „Dosud byla všechna střediska pohybu zřizována při nemocnicích, jako by obezita byla nemoc, takže zapojení do sportovních aktivit je velmi drahé. Jako muž za vstup do tělocvičny platím měsíčně 30 ríjálů – v přepočtu 160 korun. Manželka nebo dcera by musely za totéž platit 1000 ríjálů,“ tvrdí Mudvahí.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio