Tělo kardinála Berana se vrátí domů. Ke komunistům byl nekompromisní, říká historik

4. leden 2018

Papež František povolil převoz ostatků kardinála Josefa Berana do Česka. Kardinál Beran zemřel v exilu v roce 1969 a je pohřben mezi papeži v kryptách baziliky sv. Petra v Římě. Převoz jeho těla odmítal už československý komunistický režim, který se Berana – i po smrti – bál. Jeho přání být pohřben doma tak možná dojde po téměř půlstoletí svého naplnění.

Josef Beran jako arcibiskup pražský se po únoru 1948 odmítl podřídit komunistům a exkomunikoval ty, kteří s komunisty spolupracovali.

„Beran avizoval už dávno před únorem, že bude nekompromisně přistupovat proti těm duchovním, kteří chtěli kolaborovat s komunistickým režimem,” říká historik církevních dějin Jaroslav Šebek, který působí v Historickém ústavu Akademie věd.

Nekompromisní Beran

„Komunistický režim chtěl ukázat, že tady existuje skupina duchovních, kteří jsou ochotní s mocí spolupracovat. Do jejich plánů tento razantní Beranův postup nezapadal,” vysvětluje historik.


Josef Beran byl velice nekompromisní, na rozdíl od jiných biskupů, kteří se snažili o hledání kompromisů. Jaroslav Šebek

V období let 1948 až 1949 se Beran snažil vyjednávat o dalším osudu katolické církve s komunistickou vládou. „Jeho pozice byla ovšem velice problematická, protože režim žádný z jeho návrhů nereflektoval. Josef Beran byl velice nekompromisní, na rozdíl od jiných biskupů, kteří se snažili o hledání kompromisů,” popisuje Šebek.

„Vyjednávání definitivně skončilo na jaře rok 1949, kdy se komunistická moc rozhodla razantně vystoupit proti církvi, proti biskupům, a snažila se rozdělit katolickou církev na ty, kteří budou loajální, a na lidi sdružené kolem biskupů. Střet tady vrcholí a končí Beranovou internací, která končí až v říjnu roku 1963,” říká historik.

Splněné přání

Po tomto datu se Beran stále nemohl vrátit do Prahy, žil v obci jménem Mukařov. „Teprve v únoru roku 1965, když byl jmenován kardinálem, odletěl do Říma. Už se ale nesměl nikdy do Československa vrátit.”

Josef Beran zemřel ve vyhnanství v roce 1969. Jeho přáním bylo být pohřbený ve své domovině. Komunistický režim mu to neumožnil. Papež František nyní schválil převoz jeho ostatků, který by se mohl uskutečnit v dubnu.

autor: bur
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.