Telefonní karta zdarma a 75 eur měsíčně. Palermo běžence vítá a stará se o ně jako o vlastní

31. červenec 2017

Sicilské Palermo vítá uprchlíky a nabízí jim i čestné občanství. Starosta Leoluca Orlando je totiž přesvědčen, že právě vstřícnou politikou vůči běžencům lze předejít možným problémům. Navíc pomoc migrantům považuje za povinnost. Uprchlíky z různých afrických zemí úřady v Palermu ubytovávají v samotném historickém centru města a nikoli na periférii.

Třípatrový hotel stojící hned za katedrálou je už několik týdnů zcela plný. Není to ale proto, že v Palermu právě vrcholí turistická sezóna.

„Všech šestašedesát lůžek je obsazeno,“ říká mi Luca, mladý recepční pocházející z Palerma. Hosty jsou však výlučně běženci – z Mali, Ghany, Nigérie, Kamerunu, Somálska a dalších afrických zemí.

Třicetiletý Nigerijec, který spolu s dalšími Afričany posedává na schodech u vchodu, tu prý bydlí už téměř třicet dní, zbývají mu tedy ještě dva měsíce, než získá pracovní a další nutná povolení. Už teď má ale díky politice starosty Palerma zajištěnou bezplatnou zdravotní péči.

„Každý z uprchlíků také dostává zdarma telefonní kartu v hodnotě deseti eur, aby mohl zavolat domů, rodině, přátelům. A po jednom měsíci pak i podporu ve výši 75 eur měsíčně,“ dodává recepční Luca.

Naše povídání občas přeruší hluk z projíždějících motorek, běžence z Afriky však v tuto chvíli zajímá jen budoucnost. Nigerijec, který se představí jako Best, si chce co nejrychleji najít práci. Stejně jako ostatní.

autor: mir
Spustit audio