Těhotné a kojící se mohou nechat očkovat proti covidu. Nejlépe od 12. týdne nebo třeba po porodu

7. červen 2021

Do očkování proti koronaviru se mohou zapojit těhotné i kojící ženy. Ve společném prohlášení to uvedla Česká vakcinologická společnost spolu s Českou gynekologickou a porodnickou společností. Kdy je na očkování nejvhodnější doba a zda mohou protilátky přejít v mateřském mléce z matky na dítě, na to v rubrice Koronafokus odpovídá reportér Matěj Skalický.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Vakcinologové se s gynekology shodli, že očkování proti koronaviru je osobní volbou těhotné ženy a je zvlášť vhodné u žen s vyšším rizikem nákazy a závažného průběhu onemocnění covid-19.

Týká se to zejména těhotných žen starších 35 let s obezitou nejméně druhého stupně, žen s astmatem, vysokým krevním tlakem nebo závažným chronickým či přímo onkologickým onemocněním.

Jak řekla náměstkyně pro zdravotní péči a vedoucí Klinické skupiny COVID při ministerstvu zdravotnictví Martina Vašáková, těhotné ženy sice nejsou oproti ženám ve stejné věkové skupině více ohroženy nákazou covid-19, mohou však mít závažnější průběh onemocnění. A proto je třeba jim vakcinaci umožnit.

Vakcína pro těhotné nejlépe po 12. týdnu

Očkování je podle vakcinologů vhodné plánovat po dokončeném 12. týdnu těhotenství, protože prvních 12 týdnů těhotenství je nejdůležitějších pro vývoj dítěte.

Čtěte také

Vakcinologové spolu s gynekology v této souvislosti také radí, že pokud žena zjistí, že je těhotná až po obdržení první dávky očkování, je vhodné na druhou dávku jít až po dokončeném 12. týdnu těhotenství.

Zároveň ale není nutné u žen v produktivním věku dělat před očkováním těhotenský test a u žen plánujících těhotenství není nutné po očkování oddalovat těhotenství.

Studie nebyla, z praxe se neví o problémech

S doporučením, zda očkovat těhotné ženy, vakcinologové dlouho vyčkávali, protože neměli dostatek dat z klinických studií očkovacích látek. Do velkých klinických studií totiž těhotné ženy zapojené nebyly, takže vědci teď shromažďují data od neúmyslně očkovaných těhotných žen, od žen, které dostaly vakcínu a otěhotněly, a také ze studií provedených na březích zvířatech.

Čtěte také

Například v USA dostalo vakcínu proti koronaviru přes 100 tisíc těhotných žen a očkování dosud nevyvolalo žádné obavy o bezpečnost vakcín. Také v Izraeli lékaři těhotné ženy běžně očkují a neví se o žádných bezpečnostních problémech.

Očkování je možné také ihned po porodu a ani pro kojící ženy vakcíny nepředstavují žádné riziko, naopak vakcinologové očkování doporučují. Nicméně i tady platí, že i když vědci nemají žádné náznaky bezpečnostních rizik, data teprve shromažďují.

Vakcinologové spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) znovu připomínají, že ministerstvu zdravotnictví už dříve doporučili nepoužívat vektorové vakcíny firem AstraZeneca a Johnson & Johnson u lidí mladších 60 let kvůli velmi vzácnému riziku vzniku krevních sraženin, to znamená, že to platí i pro kojící a těhotné ženy.

Ministerstvo zdravotnictví ale žádné omezení používání těchto vakcín nevydalo.

Protilátky mohou přejít na kojené dítě

První dostupné studie naznačují, že protilátky z vakcíny mohou přejít při kojení z matky na dítě. V dubnu o tom například informoval prestižní medicínský časopis Americké lékařské společnosti.

Čtěte také

Už po první dávce očkování u skoro dvou třetin vzorků od více než osmi desítek kojících žen zapojených do studie vědci našli protilátky proti koronaviru, týden po druhé dávce pak protilátky byly dokonce v 86 procentech vzorků mateřského mléka.

K větším závěrům ale musíme počkat na další studie.

Vakcína nemá vliv na plodnost

Vědci opakují, že očkování nezpůsobuje neplodnost. A nemůže ani ovlivnit léčbu neplodnosti. Podle vakcinologů je možné například oddálit očkování při odběru vajíček pro mimotělné oplodnění kvůli možným očekávatelným nežádoucím účinkům po vakcíně. 

Čtěte také

Jinak ale vědci zdůrazňují, že neexistuje žádný důkaz, že by vakcíny jakkoli ovlivňovaly plodnost mužů nebo žen. Neukazují na to ani studie u zvířat. Takže jde o čiré dezininformace.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související