Teď sedíme ve střižně a vymýšlíme, jak bude Život v koronténě vypadat, přiznávají David Laňka a Martin Müller

20. květen 2021

Dva režiséři David Laňka a Martin Müller stojí za projektem Život v koronténě, ze kterého vzniká film sestavený z videí zaslaných přes webovou stránku ww.zivotvkorontene.cz. Projekt začal loni v dubnu, kdy přišel první lockdown. „Tehdy to bylo pro všechny nová situace, na kterou jsme si dnes už vlastně zvykli. Jen už marně vyhlížíme, kdy to všechno skončí,“ říká Laňka.

„Když to začalo, tak jsem si vzpomněl na projekt Život v jednom dni, kdy producent Ridley Scott vyzval lidi, aby natočili v jednom konkrétním dní nějaká svá videa s příběhem, bez příběhu, momentky. Něco z jejich běžného života. Vznikl poměrně hezky celovečerní, dokumentární film. Tehdy mne napadlo a Martin (Müller) se tím nechal nadchnout, že bychom mohli udělat něco podobného,“ popisuje Laňka.

Čtěte také

Chtěli zachytit, jak lidé covid prožívají, takže spustili kampaň hlavně na sociálních sítích a vyzvali lidi, aby točili. „Teď máme materiál od lidí posbíraný, koukáme se na něj ve střižně a střižně a hledáme formu či tvar, aby z toho vzniklo něco hezkého. Něco zapamatovatelného, abychom to měli i na památku na ten hrozný rok,“ doplňuje Martin Müller.

Laňka tvrdí, že se to může zdát jednoduché, ale není. „Někdo se snažil natočit pointovaný mikropříběh, někdo poslal pětiminutové filozofické zamyšlení nad situací, další zas zachytil život s dětmi, se kterými si hraje a nemůže ven.“ Takže se teď režiséři snaží, aby to mělo příběh, formu a tvar.

Jak se oba režiséři dali dohromady? Jak myslí a vymýšlejí třeba vlastní festival? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Hovory Davida Šťáhlavského.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související