Teď se bavme o pravidelné valorizaci příspěvku, žádá zástupce postižených

15. prosinec 2015

Handicapovaní by měli od srpna příštího roku dostat o desetinu větší příspěvek na péči. Ten se nezvyšoval 9 let, a proto neodpovídá současným cenám sociální péče. S navýšením ale nepočítá státní rozpočet, tak jak ho nedávno schválila Sněmovna.

„Těch 10 % znamená 2 miliardy, a to je velmi velká částka,“ uvedla v Dnešním Plusu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Politička ale věří, že novela určitě Sněmovnou projde. „Nedovedu si představit, která strana by řekla, že zdravotně postižení a senioři těch 10 % navíc nepotřebují.“

Pravidelné valorizace, po kterých nejen zástupci postižených volají, jsou předmětem jednání. „Připravujeme velkou systémovou novelu zákona o sociálních službách, a valorizace je jedna z věcí, která se v ní diskutuje,“ tvrdí ministryně.

„Příprava novely je vázána legislativním termínem, takže obavy, že bychom se na to nějak vykašlali kvůli volbám, jsou liché,“ ujistila Marksová.

Další změnou, kterou novela chce přinést, je zjednodušení systému, kdy se více kompetencí přenese z posudkových lékařů na bedra sociálních pracovníků. Dalším tématem je snaha zajistit asistenci lidem s nejtěžším postižením.

„V tuto chvíli i ten největší příspěvek na péči vyjde asi na čtyři hodiny asistence denně. A my bychom chtěli zajistit, aby mohli být doma,“ představila ambice připravované novely Michaela Marksová.

Pojištění by řešilo vše lépe, tvrdí Krása

„Usilovali jsme o to celý rok, jednali s jsme s vládou, a nakonec to v zásadě dopadlo podle našeho přání,“ vyjádřil spokojenost předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

U nejvyššího stupně invalidity se tak příspěvek zvýší o 1200 korun. „Skutečná potřeba je ale mnohem větší, protože cena služeb stoupla za období 9 let o 53 %. Každý si může udělat obrázek, o kolik procent se snížila reálná hodnota příspěvku na péči,“ dodal.

Krása říká, že je nyní čas bavit se o pravidelné valorizaci příspěvků. „Chápu, že populace stárne a nemáme rodiny, které by dokázaly se postarat o své nemohoucí bližní.“

„Kdybychom byli na to pojištění, tak jako v Německu a částečně v Rakousku, tak bychom ten problém uměli řešit lépe,“ soudí předseda.

Ten se obává, že se novela bude připravovat tak dlouho, že z ní příliš mnoho nezbude.

„Čekají nás volby, a politici se budou zajímat spíše o ně, než o reálné potřeby, proto si od toho nic neslibuji,“ vyjádřil skepsi dalšímu vývoji situace postižených Václav Krása.

autoři: rkr , oci
Spustit audio