Tavená plastika – nejstarší sklářská technika, ve které je česká dílna jedna z nejlepších

26. duben 2017

České sklo má u nás i ve světě tradičně dobré jméno. Nový Bor, Jablonec nad Nisou, Železný Brod – to jsou takřka ikonické názvy lokalit, kde se sklářskému umění v minulosti velmi dařilo. Po roce 1989, především pak v nultých letech, však došlo ke krachu klíčových továren a obor byl ohrožen téměř existenčně.

Nicméně některé sklárny, a to nejen v severních Čechách, ale třeba i v Sázavě nad Sázavou, se dokázaly otřepat, našly si nové programy a nová odbytiště – a průmysl jede dál. Dokonce leckde sílí a vytváří nová pracovní místa. V Železném Brodě to platí o speciální sklářské technice tavené plastiky.

Sarkofág pro dánský královský pár

Železnobrodská dílna Zdeňka Lhotského se věnuje takřka výhradně tavené plastice a patří v ní k nejlepším na světě. Pracuje v posledních letech i na zcela unikátní zakázce – skleněném sarkofágu pro dánský královský pár. Ukazuje zatím nedoleštěné části, které stříká vodní hadicí.

„Uvnitř je dutina, která má tvar těla prince a královny. Myšlenka autora je, že člověk odejde a je vlastně taková bublina,“ říká Lhotský. Skutečná těla tedy v sarkofágu nikdy nebudou.

Zdeněk Lhotský s výrobou skla také experimentuje

Obří skleněný objekt s namodralým nádechem bude sestávat ze šesti dílů, jejichž výroba byla technologicky mimořádně náročná – především kvůli objemu použitého skla, ale i kvůli formě v podobě soch. Až bude sarkofág hotov, autor návrhu – dánský sochař Bjørn Nørgaard – jej umístí na speciální podstavec.

Počátky tavené plastiky

Když se řekne sklářství, většině z nás se vybaví foukání skla. To se však po světě rozšířilo až díky Féničanům, kteří vynalezli píšťalu. Před nimi se sklo pouze tavilo. Mluvíme tak v podstatě o původní, nejstarší sklářské technice.

Spočívá v tom, že sklo se tavením v peci dostane do vybrané formy, kterou zaplní a během procesu chlazení v ní ztuhne. Jde přitom o hotovou alchymii.

Tavená plastika – tato speciální sochařská, sklářská disciplína je v Česku doma právě v Železném Brodě. Zakládal ji zde totiž Jaroslav Brychta spolu se svou dcerou. Dnes 93letou Jaroslavu Brychtovou jsme navštívili spolu se Zdeňkem Lhotským u ní doma, abychom od této noblesní dámy mohli vyzvědět, jak vlastně počátky tavené plastiky v Brodě vypadaly…

Poslechněte si rozhovor s Jaroslavou Brychtovou o počátcích taveného skla i celý pořad Zaostřeno >>
autor: luv
Spustit audio