Taťána Míková: S vodou se budeme muset naučit nakládat jinak

Ochlazování v následujících dnech bude opatrné a kosmetické. Alespoň to říká meteoroložka České televize Taťána Míková, podle které v příštím týdnu může přijít nová vlna veder. Jiná situace je ale třeba na jižní Moravě. Proč?

„Nad západní Evropou sedí a pořád se obnovuje tlaková výše, která se vyznačuje tím, že po její zadní straně fouká hodně teplý vzduch. Ten se více projevuje na západě než na východě země,“ vysvětluje.

Letos tak platí, že přichází teplo od jihozápadu a míří více na severozápad, a na Moravě se podle Míkové projevuje více vzduch, který mají třeba na Balkáně a který není extrémně teplý.

Aby se bouřky vytvořily, tak musí být ve vzduchu dostatečná vlhkost. Té máme opravdu málo.
Taťána Míková

A proč se horké počasí drží takovou dobu beze změny? „Někteří klimatologové mluví o tom, že se nám mění cirkulační typy, na které jsme byli zvyklí,“ nastiňuje.

Spodní vody nemají z čeho brát

Rok za rokem jakoby se také sucho více a více stupňovalo a letošní extrémně suché léto je drama hlavně pro spodní vody. Ty by si potřebovaly vytvářet zásoby dlouhodobě, ale nemají z čeho brát.

Česká republika by se tak měla na extrémní počasí, které zřejmě bude zažívat i v následujících letech, dobře připravit. Míková jmenuje například hospodaření s vodou, přírodními zdroji.

„Lesníci dnes naprosto mění skladbu lesních porostů, není možné pracovat se smrky, které jsou velice náchylné k tomu, že při vyšších teplotách nedokáží odolávat,“ vysvětluje s tím, že je potřeba pracovat s jinými plodinami, rostlinami a základem než dříve.

„Dokonce i s vodou se budeme muset naučit nakládat jinak, než jsme to dělali před pár desítkami let,“ uzavírá.

autoři: Jan Moláček , prh