Tančit se dá i na vozíku. Klienti Centra Paraple opět vystoupí ve StarDance, říkají Zdeněk Svěrák a David Lukeš

20. listopad 2018

O Centru Paraple v Česku slyšel snad už každý. A není divu. Jednou z tváří, které ho dlouhodobě propagují, je i populární herec, scenárista a prezident Centra Paraple Zdeněk Svěrák. Právě ten byl společně s ředitelem Centra Paraple Davidem Lukešem úterním hostem Petra Krále.

Už od svého vzniku v roce 1994 pomáhá Centrum Paraple lidem s poškozením míchy, kteří většinou skončí na vozíku. Buď po úrazech, nebo v důsledku nejrůznějších nemocí. „Náš nový slogan je ‚Život je jízda!‘,“ říká v rozhovoru s Petrem Králem David Lukeš. 

Už v sobotu 24. listopadu si tenhle slogan klienti Centra Paraple otestují na vlastní kůži. Někteří z nich si totiž zatančí s osobnostmi českého showbyznysu a s profesionálními tanečníky v pořadu StarDance. „Naše tanečníky vybíráme tak, aby poměrně náročný program zvládli. I s vědomím toho, jak jim to zasáhne do osobního života,“ připomíná David Lukeš.

Tohoto nápadu jsem se bál, ale nakonec mi spadl mi kámen ze srdce. Došlo ke spolupráci zdravých lidí a vozíčkářů. V tom je ta síla.
Zdeněk Svěrák

„Já sám se tance bojím, nejsem talent,“ přiznává druhý host Zdeněk Svěrák. V loňském roce tak během tanečního večera přispěl alespoň unikátní přednáškou. Během té se nejen klienti Centra Paraple, ale i profesionální tanečníci a také diváci dozvěděli, že zásadní zdokonalení invalidního vozíku má na svědomí, jak jinak, Jára Cimrman. Ten prý pro svého souseda Padevěta sestavil vozík z bicyklu.

Ježíškova vnoučata se blíží k rekordnímu počtu splněných přání

Ježíškova vnoučata 2018

12. listopadu odstartoval druhý ročník charitativního projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Na jeho webu si mohou potencionální dárci vybírat, komu splní letošní vánoční sen. 

Nejstarší z Ježíškových vnoučat

Řeč ovšem během vysílání nebyla pouze o StarDance a Centru Paraple. Zdeněk Svěrák je totiž mimo jiné i hrdým Ježíškovým vnoučetem, a tak není divu, že se ho Petr Král ptal i na tenhle rozhlasový projekt. 

„Včera mi volali s tím, že si lidé ze stacionáře na Praze 7 přejí, abych mezi ně přišel. Samozřejmě přijdu,“ potvrzuje Zdeněk Svěrák. „Už mám pro ně i oslovení: Milí mladí přátelé! Budu z nich totiž zřejmě nejstarší,“ směje se.

autoři: Petr Král , als

Související