Taliban zveřejnil první informace o svém vůdci

Afghánský Taliban nečekaně zveřejnil vůbec první životopis svého nejvyššího vůdce mully Muhammada Umara, který se skoro dvě desetiletí drží v ústraní a skoro nic se o něm dosud nevědělo.

Píše to server rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Biografie se objevila ve čtyřech jazycích na webové stránce Talibanu u příležitosti 19. výročí Umarova nástupu do čela povstalecké skupiny.

Podle serveru má tento krok zřejmě také rozptýlit zvěsti o Umarově odstoupení, nemoci, či dokonce úmrtí.

Mulla se neobjevil na veřejnosti od roku 2001, kdy Američané a jejich spojenci vpadli do Afghánistánu.

Analytikové jsou přesvědčeni, že se Taliban rovněž snaží vymezit vůči Islámskému státu, jehož vliv mezi povstalci roste.

Čtěte také

Podle expertů v posledních měsících dokonce řada členů Talibanu k džihádistům zběhla, údajně proto, že mulla Umar mlčí, místo aby vůči Islámskému státu zaujal jasný postoj. Samotný Taliban oznámil, že chce životopisem „předejít falešné propagandě“.

V biografii stojí, že mulla Umar je „stále vůdcem v současné hierarchii Islámského emirátu Afghánistán“ a je „v kontaktu s každodenním děním své země i vnějšího světa.“

Afghánské bezpečnostní složky na místě teroristického útoku v Kábulu, ke kterému se přihlásil Taliban

„Přestože jej neustále pronásledují nepřátelé, nenarušilo to jeho běžné zvyklosti a mulla Umar dál sleduje a organizuje džihádistické akce proti brutálním zahraničním bezvěrcům, kteří vpadli do naší země“, zdůrazňuje text.

Server připomíná, že v podstatě neexistují žádné Umarovy fotografie a není ani známo, kde vůdce Talibanu pobývá. Všeobecně se však soudí, že řídí akce v Afghánistánu ze sousedního Pákistánu.

Americké ministerstvo zahraničí, které na jeho hlavu vypsalo odměnu ve výši 10 milionů dolarů, jej popisuje jako vysokého muže se zraněním oka po výbuchu šrapnelu.

V kapitole s názvem „Jedinečná a charismatická osobnost“ stojí, že mulla Umar je klidný a nenechává se unést hněvem, ale neztrácí odvahu. Je prý „přívětivý, má zvláštní smysl pro humor a nikdy se nenadřazuje nad ostatní“.

Nevlastní žádný dům ani bankovní konto „v zemi ani v zahraničí pod svým ani jiným jménem“.

Čtěte také

Narodil se v roce 1960 ve vesnici Čáhe Himát v jihoafghánské provincii Kandahár, kde vznikl i Taliban.

Jeho otec Muláví Ghulam Nábi, jenž zemřel, když bylo Umarovi pět let, byl „váženou a vzdělanou společenskou osobností“. Po jeho smrti se rodina odstěhovala do provincie Orúzgán.

Tam mulla Umar chodil do madrasy, islámské náboženské školy, takže není negramotný, jak se povídá. Ze školy odešel v roce 1979, když Afghánistán napadli Sověti, a stal se „džihádistou, aby splnil svou náboženskou povinnost“, pokračuje životopis.

Čtyřikrát byl zraněn a přišel o pravé oko. Nejvyšším velitelem Talibanu se stal v roce 1996 a jeho nejoblíbenější zbraní je protitanková střela RPG-7.

Podle serveru se dokument nezmiňuje o napojení Talibanu na vůdce Al-Káidy Usámu bin Ládina. Právě Umarova podpora Usámy vedla v roce 2001k invazi spojenců.

Životopis rovněž tvrdí, že Taliban ovládá 95 % Afghánistánu a mulla Umar prý dál řídí radu a soud Talibanu, devět komisí a vojenské velitele, kteří operují ve 34 afghánských provinciích, uzavírá Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio