Tálibán nepřijal nabídku míru od afghánské vlády

5. březen 2018

Afghánský prezident Ašraf Ghaní nabídl Tálibánu politické uznání a příměří výměnou za mír, ale povstalecké hnutí reagovalo chladně, informuje server Gandhara, afghánská odnož Rádia Svobodná Evropa. Prezidentův mírový plán naopak přivítala dvacítka zemí a OSN. Ghaní na nedávné mezinárodní konferenci v Kábulu uvedl, že by v jeho rámci bez jakýchkoli předběžných podmínek propustil vězně, zrušil sankce a uznal Tálibán za legitimní politické uskupení.

Tálibán na konferenci přizván nebyl. Na jedné své webové stránce pak napsal, že „Ghaní nepochybně pronesl skvělý projev, ale zapomněl na to nejdůležitější“. Hlavním důvodem, proč válka v Afghánistánu podle Tálibánu stále pokračuje, je přítomnost zahraničních „invazních sil“ a mírová jednání prý nemají smysl, dokud tyto jednotky ze země neodejdou. Hnutí odmítlo s údajně „loutkovou vládou“ v Kábulu o míru jednat z téhož důvodu už dříve. Podle něj se musí nejprve z Afghánistánu stáhnout jednotky NATO.

Povstalci nedávno vyjádřili ochotu jednat se Spojenými státy, které do Afghánistánu během šestnáct let trvající války vyslaly nejvíc vojáků. Washington je ale přesvědčený, že hlavní úlohu musí v rozhovorech hrát afghánská vláda. Ta už jednání o míru s Tálibánem zahájila v roce 2015, ale dialog se téměř okamžitě zhroutil, připomíná server Gandhara.

Postoj se nemění

Saúdský deník Arab News se domnívá, že Ghaního návrh vypovídá spíš o jeho vlastním postavení a velmi obtížné řešitelnosti vleklého konfliktu. Naopak prý říká jen málo o politikově schopnosti vymyslet novou strategii, která by měla reálnou šanci na úspěch.

Ghaní prý dobře ví, že Tálibán odmítá uznat jeho vládu za legitimního vyjednavače – ostatně stejně jako tomu bylo v případě kabinetu jeho předchůdce Hámida Karzaje. Současný prezident musí přinejmenším tušit, že tento postoj se nezmění ani dnes, kdy povstalci operují na sedmdesáti procentech země.

Ghaního projev na mezinárodní konferenci v Kábulu pěkně zněl uším představitelů 23 přítomných zemí. Afghánci však už takové akce viděli a jejich únava a hněv jsou dnes větší než kdykoli dřív. Vloni v Afghánistánu zahynulo či bylo zraněno přes 10 tisíc civilistů a ze 42 % za to může Tálibán, cituje Arab News údaje OSN.

Stále desítky mrtvých

I když je celkový počet mrtvých nižší než v předcházejícím roce, 22 % obětí způsobily sebevražedné atentáty a další rafinované útoky povstalců, zatímco v roce 2016 jich bylo 17 %. Letos už Tálibán stihl provést několik takových smrtonosných akcí, včetně útoku sebevražedného atentátníka v Kábulu 27. ledna, při němž zahynulo nejméně 95 lidí, navíc v důkladně opevněné části metropole.

Zbraně zabavené afghánskému hnutí Taliban

Ghaního nabídka přichází příliš pozdě, myslí si Arab News – smysl by podle novin měla na začátku války, kdy by zachránila tisíce životů. Její načasování v době současného krveprolití naznačuje prezidentovo zoufalství. Tálibán se těší největší podpoře etnických Paštunů na jihu a východě země. Paštun je i Ghaní, ale v jeho rodném kraji za ním stojí málokdo. Případný mír navíc komplikují rostoucí neshody v Severní alianci, v níž převažují etničtí Tádžikové. Aliance bojovala proti Tálibánu v devadesátých letech a měla z jeho porážky hlavní prospěch, připomíná saúdský list.

Někteří vlivní členové této koalice velitelů milicí mají dnes pocit, že je Ghaní odsunuje na vedlejší kolej. Rovněž se domnívají, že Tálibán je prodlouženou rukou Pákistánu. Povídá se, že plánují převrat nebo se přinejmenším snaží podněcovat násilí proti vládě. A v této situaci se v Afghánistánu uchytil takzvaný Islámský stát. Zatím sice nedokázal ovládnout žádné větší území, ale daří se mu smrtonosné sebevražedné atentáty ve městech. A je ochoten přijmout do svých řad nespokojené táliby, kteří odmítnou podepsat mírovou smlouvu s vládou, uzavírá saúdský deník Arab News.

autor: gzb
Spustit audio