Takhle vysílalo Občanské fórum na Hvězdě. Hrálo Hutku i Kubišovou

30. listopadu 1989 mělo za sebou Československo brutální zásah policie na pražské Národní třídě, masové protesty na náměstích a generální stávku. Odpor proti vládnoucí komunistické straně sílil a poměry se začaly měnit i v médiích. Československá televize už vysílala přímé přenosy z demonstrací a Občanské fórum začalo vysílat na rozhlasové stanici Hvězda.

Občanské fórum se ráno ozvalo na celostátní stanici Hvězda, přímo z Vinohradské ulice v Praze. Občanské fórum mělo od toho dne k dispozici dva vysílací bloky – jeden ranní a druhý večerní.

Vysílání připravovali redaktoři různých redakcí a prostor v něm dostalo hlavně necenzurované zpravodajství o aktuálních událostech v Československu, reportáže z regionů nebo názory posluchačů. Revoluční byl i playlist, tedy písničky mezi jednotlivými vstupy.

Z rádia se tak mohl ozvat třeba Jaroslav Hutka, který se vrátil z emigrace a vystoupil i na mítincích Občanského fóra, nebo Martu Kubišovou, zpěvačku, která nesměla 20 let veřejně vystupovat.

Občanského fórum ale nevysílalo jen hudební program. Mělo jít o protiváhu vůči oficiálnímu zpravodajství. Zaměstnanci rozhlasu a rozhlasové Občanské fórum navíc nebyli spokojeni s ředitelem Karlem Kvapilem a žádali jeho odvolání.

autor: vob
Spustit audio