Tak nám zrušili Feriho a možná i Večerníček. Jak vypadá cancel culture v českých médiích

16. červen 2021

Bývalý český poslanec Dominik Feri zjistil stejně jako americká modelka a internetová celebrita Chrissy Teigen, co to znamená, když vás média takzvaně zruší. Feriho za obvinění ze sexuálního násilí šetří policie, Teigen za internetovou šikanu přišla o lukrativní spolupráce. Stal se obětí „cancel culture“ i Večerníček?

Ani cool lidi ze sociálních sítí nejsou imunní, byť na nich „cancel culture“ vznikla. Nejde o zrušení kultury, jak by doslovný překlad nabízel, ale o veřejný bojkot známé osobnosti. Sousloví vzniklo ve Spojených státech, kde je společenská kritika národním sportem, a pomalu se etabluje i v našem mediálním prostředí.

Důvodů k němu je nespočet – od obvinění z trestných činů po velmi „nevhodné“ staré Tweety nebo politické názory. Co z toho provedla Chrissy Teigen? Jak se chovaly české celebrity v době vyšetřování Bohumila Kulínského? A „zrušila“ Česká televize Večerníček? Pusťte si novou epizodu podcastu Kompot!

Kdo je The Real Lilibet? Jak se má královna Alžběta a byl k ní americký prezident Joe Biden víc nebo míň drzý než princ Harry? A proč se ve Výměně manželek nesmí pít tolik piva? Poslechněte si další díle podcastu Kompot a sledujte nás na Instagramu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.